2017-12-05 1467 views
中環係香港最出名的商業區,街舖租貴,所以甚少食肆開在大街,近來見到網上有人推介,仲要係法國菜,今晚就和愛人到這裡。這間食肆外型都幾靚,藍色為主,配上橙色光管招牌,只看外表就覺得有品味,而內裡亦以藍色為主,再配合其他顔色,感覺好舒服,又帶點高貴格調。看到餐牌上主菜加多$100,就可以㨂前菜、湯和甜品,其中兩款,我們揀了主菜,慢煮黑毛豬配香烤蒜頭($288),意大利雜菜湯和焦糖布丁。餐前的法國麵包,外皮好酥脆,牛油亦好香濃,我很快就吃完了。意大利雜菜湯,材料方面比較多,所以飲到個湯帶少許酸,而且有些黑胡椒,因此酸中帶少許黑胡椒的辣味,飲完個湯,覺得好開胃。慢煮黑毛豬配香烤蒜頭,擺盤都幾凸出,有點藝術品的感覺,可能用慢煮方式,所以切開黑毛豬鞍時,內𥚃有些紅,而食落感覺係剛剛熟,有些豬肉的香味,另外伴碟個汁都幾好味,最可惜係蒜頭比較少,如果多幾顆就好,因為我好喜歡吃蒜,由其是蒜子粒。焦糖布丁,有紅莓、藍莓、士多啤梨鋪面,外表精緻,見到就想食,至於布丁外皮有層脆脆的面,而布丁甜度適中👍👍👍無論裝修、食物質素、氣氛、價錢、服務都無懈可擊,值得下次再來。

餐前的法國麵包,外皮好酥脆,牛油亦好香濃,我很快就吃完了。
餐前的法國麵包

意大利雜菜湯