前排多處交通不便,特別是油尖旺,所以近期都甚少出沒這些地方。因為武漢肺炎喺香港蔓延都係留喺屋企為主,不過真係頂唔順喺屋企,所以一於去盡D去左旺角區走走,趁近期好似少人左一於今晚出發……仲去左「譽發廣場」試朋友介紹既【金啫の雞鍋】。.「譽發廣場」-旺角中心地段,非常方便又易搵。其實雞煲向來是香港人冬天必食的菜式,所以仲以創新食法,將惹味雞煲再進化,創出「先食雞煲,再啫海鮮」更可以任點90款火鍋配料打邊爐!咁易既Gimmick係幾吸引既。去到門面好似冇咩人。但入到去又比我想像中多人Bo,可能好多人都頂唔順留在家既日子太長了。當場既空間都闊落起猛,同倫哥私房菜都幾似個感覺,點解咁對比?!因為【金啫の雞鍋】係倫哥私房菜旗下嘅火鍋店,倫哥私房菜嘅質素係非常唔錯既!所以對呢間【金啫の雞鍋】嘅水準都有一定既期待啊!🥘海鮮雞煲放題🥘5:30PM-7:30PM (限時2小時) $1887:30PM-9:30PM (限時2小時) 試業價$218 原價$2389:30PM-1:00AM (無限時) $188小童劃一收費$100*需另收加一服務費*價錢仲包任飲~.野飲任飲,冇野飲真係唔得呢。拎完野飲就去拎醬汁
「譽發廣場」-旺角中心地段,非常方便又易搵。

🥘海鮮雞煲放題🥘
5:30PM-7:30PM (限時2小時) $188
9:30PM-1:00AM (無限時) $188
小童劃一收費$100
*需另收加一服務費*價錢仲包任飲~
野飲任飲,冇野飲真係唔得呢。

拎完野飲就去拎醬汁啦,係隔黎ga za!!

***金啫攻略***

第一關:啫雞煲
雞煲即場係你面前煮🐥無限量添加雞煲食到飽🐥中辣雞煲,每兩分鐘翻炒一次,總共炒四遍,店員是非常試上心的。
啫雞煲

炒好後,面頭個D就係金啫啦。

啫雞煲

雞肉吸附濃厚的醬精髓,因為經過多種醬料,蒜頭,洋蔥,芫荽等提味,翻炒又翻炒,炒到入味又緊實嫩滑,可以係咁Encore架,啊夠既話,不過的地一煲雞煲就夠因為想快D去第二Round呢。

雞煲/海鮮/撈蜆/烏冬/打邊爐
第二關卡:海鮮啫煲
食完雞煲,食客可選其中一款海鮮,「有鮑魚、蟶子、蟹」,每位一隻,揀左鮑魚跟住利用剛才吃得七七八八的醬汁再倒入黃酒熱炒,略略一炒傳來撲鼻的香味,沒浪費雞煲的一絲一毫。

好快就打撈蜆隻,香醇滋味走進海鮮中,再以黃酒燜煮,待蜆肉打開便可享用,蜆肉鮮甜極致,我們吃得津津有味呀!🥇金啫海鮮鍋🦀🦐🦑🐙萬歲。

吃完海鮮煲,重頭戲~~~~
第三關金啫極品啫牛肉烏冬
其真店員好加分,因為由一開始第一第二關都會每過幾分鐘就會過嚟幫你手睇睇個煲。呢關都唔例外,店員爆香蒜蓉,放入烏冬和牛肉,超正呀!!!!!舔舔脷,只係炒都已經流哂口水。
金啫極品啫牛肉烏冬真係評價甚高,因為入味非常,收乾晒之前食物既精華,甘甜醬汁,惹味非精,烏冬彈牙入味而牛肉柔嫩得很!一吃就愛上,相信每個都好喜歡呢。

最後一關就是:加湯吃火鍋
火鍋湯底先「3.6牛乳豬骨湯,老壇酸菜湯,鮮茄美人湯與正宗重慶麻辣湯」,揀左重慶麻辣湯。
另外餐廳提供逾50款配料任飲任食,用料真不馬虎,如:「安格斯牛肉、鱔魚片、手工雲吞等,食材新鮮,仲有冰豆腐、 新鮮蔬菜、丸類」,平時打邊爐食開嘅配料都有齊添!個雪櫃有時有D款式冇既話,員工一得明就去Fill番落去,唔驚唔夠食呀!

安格斯牛肉好值得拎黎食,美國安格斯,半油半肉,油花均勻,涮十多秒涮到無血色即可食用,安格斯嫩嫩的牛肉跟油脂融為一體,滿溢的肉甜美與濃濃的肉香氣縈繞不已。

鯇魚腩大塊,魚肉細嫩,魚皮滑溜溜,厚實挺不賴的,我們吃完又吃。
雲吞、魚皮餃、皮透薄,內裡肉餡約隱約現呈現在我們眼前,蝦肉彈性十足,豬肉餡料鮮味不絕、新鮮度極佳!

芝士丸、貢丸、牛丸、沙律丸,只是輕輕一咬,意想不到的驚喜。呢一個麻辣湯沒有口乾舌燥的感覺,成餐冇飲太多既飲品,屬溫馴的香辣。

仲拎左金菇,牛栢葉和豬皮,一開始都放左落去了,讓它們在麻辣湯鍋長期浸泡,到最後吸收滿滿麻辣湯汁,即使煮久了,其口感亦不會老硬,非常好。

最後仲有🥥椰汁西米露甜品,劃上完美嘅句號。西米露口感細軟,綿甜香糯,椰子油香氣濃郁,咕嚕咕嚕喝下,一口接著一口呢!

一向食火鍋係香港人至愛,近來雞煲亦都係不可或缺嘅一個潮流,坐得舒舒服服👍🏻任飲任食同時食雞煲、海鮮煲、炒牛肉烏冬、打邊邊,好豐富滿足!火鍋精岩晒呀!🐥無限量添加雞煲食到飽🐥「平、靚、正」💯
Type of Meal
Dinner