2019-04-18 77 views
「皇軒私房菜」位於尖沙咀柯士甸路一棟商業大廈裏面的17樓,由尖沙咀港鐵站行過去約十分鐘左右,非常方便!由於以私房菜型式經營,餐廳坐位唔多,walk-in唔駛諗!餐廳因為剛開張無耐,所以餐具全部都幾乎光潔如新,好靚呀!泡椒鳳爪 ($68)︰鳳爪辣辣地非常惹味開胃,作為餐前小食實在最適合不過!另外,每隻鳳爪都會一開二開邊,即使用筷子食亦絕無難度,十分貼心!時令燉湯 ($98)︰必點推介!燉湯火喉十足而且十分足料,松草花、瘦肉、雞腳等等經過長時間煲過後的精華完完全全滲晒入湯裏面,加上不加味精,令平時唔太鍾意飲中式湯既我都忍唔住一口氣飲完!蜜椒牛柳粒 ($128)︰鑊氣十足的一道菜!大小適中的牛柳粒同埋薯仔這個combination非常特別,卻出奇地夾,撈埋一齊落鑊炒的火喉剛好,唔會令牛肉overcook之餘亦食到薯仔腍腍既口感,誠意推介!XO醬鮑魚粒炒飯 ($108) ︰十分足料的一道菜。雖然非常足料,鮑魚粒、雞粒等等非常之多,但可能係因為XO醬的關係,整體感覺有點過鹹,略為失色!總括黎講,呢間私房菜地點非常就腳,而且位置十分「隱世」,非常適合一大班朋友飯聚之用,高談暢飲絕對唔駛需要擔心「九

泡椒鳳爪

時令燉湯

蜜椒牛柳粒

總括黎講,呢間私房菜地點非常就腳,而且位置十分「隱世」,非常適合一大班朋友飯聚之用,高談暢飲絕對唔駛需要擔心「九十分鐘交枱」之類的煩惱!
2019-04-17
泡椒鳳爪