2021-08-15
因為疫情關係,成年幾無去旅行,住係元朗好友,知道我情有獨中台灣美食。佢話最近裕榮徑11號開左一間台灣咕咕雞,約我放假去品嚐😍去到台北咕咕雞店鋪門口,勁多人買外賣,勁受歡迎。好彩有得堂食,入去小店涼冷氣,有兩張高既吧臺。牆上有一幅台灣地圖及擺設一些小飾品,好有文青氣色及充滿台灣風味,令人十分放鬆。同好友點了一份夜市雙人分享餐,相當抵食,只需$129。可以只選一款招牌台式炸雞、兩款夜市特色炸物及兩杯手搖泡沫綠茶。招牌台式炸雞-鹹酥雞❤️炸得香脆不油膩,件雞充滿陣陣鹹酥味,啖啖肉。夜市特色炸物-有24款炸物勁多選擇,最後揀左台灣小香腸及百頁豆腐。小香腸夠熱,食落好有口感,百頁豆腐,外軟內滑,仲有鹽酥味,相當好味。手搖泡沫芒果綠茶-成杯滿滿,沒有冰,但夠曬凍,飲落一陣陣清新芒果綠茶味道,十分好飲。好友果然好推介,店鋪老闆原來是台灣人,下單時熱情款待我倆,感受到台灣人那種好客,下次要再來品嚐餐單其他美食😋一次唔夠喉😆