2023-03-07
一直都幾鍾意食上海野,但硬係覺得連鎖店全部一式一樣無咩特別,最近竟然比我發現左一間傳統得黎又幾有驚喜既餐廳,誠意同大家推薦🥳我地叫左👇🏻🧡 奶油娃娃菜 $78呢個擺盤好有心思,將娃娃菜平鋪係碟上面令到每條菜都沾滿奶油,creamy得黎又唔會太膩 👍🏻🧡 帶子粒粒炒飯 $88呢個炒飯個人認為非常出色,炒飯真係粒粒分明,炒得夠乾身,仲幾有咬口,火候控制得非常好,配合埋帶子同臘腸味道配合得好好,而且份量好多,應該有2-3人份量😝🧡 上湯小籠包 (4件)$42小籠包入面好多湯汁,皮薄餡靚,職員上菜既時候仲好細心提我地要小心熱,非常貼心🥰🧡 生煎鍋貼 (4件)$42呢個必叫!鍋貼每隻都煎到金黃色,夠熱夠脆,一咬開完全係爆汁(請見圖三),juicy得黎味道好好,值得encore😋😋😋🧡 蜂蜜分子茉香綠茶 $28因為比較少食上海菜既地方會有凍野飲,呢度選擇好多,大大杯,蜂蜜夠清甜,感覺好天然,清新解膩😗🧡 鮮果伯爵紅茶 $30呢個個人大推!水果份量多,而且earl grey同水果味道好夾,唔會太甜,飲落超級refreshing,甚至好飲過部份茶飲店😎🧡 豆沙鍋餅 $48呢個份量比想像中多,切開左有
我地叫左👇🏻
🧡 奶油娃娃菜 $78
🧡 帶子粒粒炒飯 $88
🧡 上湯小籠包 (4件)$42
🧡 生煎鍋貼 (4件)$42
🧡 蜂蜜分子茉香綠茶 $28
🧡 鮮果伯爵紅茶 $30
🧡 豆沙鍋餅 $48
呢個份量比想像中多,切開左有成8件,鍋餅外層好脆,入面既豆沙好軟滑,作為甜品黎結尾非常完美🤩
另外餐廳環境都唔錯,大部分都係卡位,座位唔會太密,幾適合朋友傾計聚餐,職員友善有禮,整體黎講絕對非常唔錯既用餐體驗🤣
宜家餐廳做緊優惠,推廣期內可用半價 $29享用原價$58 既松葉蟹肉蟹膏小籠包 4隻,留言同訂座即時有88折,再加免費成為會員,成為會員仲有各種禮遇:
1. 消費有9折優惠
2. 優先訂座
3. 定期贈送會員優惠
4. 半價飲品(不包括生啤類)
有興趣既朋友記得向店員查詢啦😌
📍 龍門一番川滬·紫砂燉湯
沙田德厚街3號禾輋邨禾輋廣場2樓210A號舖
📌人均消費: $101-200
#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #steak#foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #中菜 #上海菜 #小籠包 #hkfoodpic#hkfoodblog #bistro #cafe#LF沙田#上海餐廳 #美食推介 #香港美食推介 #香港美食推薦 #沙田美食推介#沙田美食 #茶飲 #鍋貼 #中式小炒