由於疫情關係 已經超過一年多 冇得去旅行 本身上年約好咗朋友一齊去日本 最後都係要取消 好掛住日本啲拉麵呀 其實係香港都有好多拉麵店可以選擇 不過食嚟食去都係食唔到日本嗰種地道風情😟今日行過馬鞍山新港城 見到有一間拉麵店 我俾門口個餐牌吸引住 又見冇人排隊 為咗頂癮 所以膽粗粗決定入去試下🤐。豚肉盛合拉麵(HK $89)豚肉盛合拉麵 賣相吸引 但伏味濃😫當中包含三款不同的肉類 其中一款類似東坡肉 肥肥既脂肪連同瘦瘦的肉🤣煮得吾夠入味 肥膏部分又做吾到入口即溶 所以食起黎比較油膩😑 另一款是豚肉薄片 類似平時打邊爐果種 但完全沒有豚肉味 而肉質又乾爭爭😰 最後一款係日式叉燒 因為太厚 肉質較硬 很難咬 🙁 麵條方面 軟硬度剛好🤗但湯底吾夠熱 味道較鹹🙄食完覺得好口渴🤔好似飲緊味精湯咁😳老實講我食咗幾啖就成碗冇食過🤢令我胃口大收 最後極速埋單走人😰呢一刻令我更加思念日本嘅拉麵😫。食物:3/10價錢:4/10環境:6/10。俺流塩らーめん (新港城中心)馬鞍山鞍祿街18號新港城中心2樓2141號舖
所以膽粗粗決定入去試下🤐

豚肉盛合拉麵(HK $89)
豚肉盛合拉麵 賣相吸引 但伏味濃😫當中包含三款不同的肉類
其中一款類似東坡肉 肥肥既脂肪連同瘦瘦的肉🤣煮得吾夠入味
類似平時打邊爐果種 但完全沒有豚肉味 而肉質又乾爭爭😰
但湯底吾夠熱 味道較鹹🙄食完覺得好口渴🤔好似飲緊味精湯咁😳
呢一刻令我更加思念日本嘅拉麵😫

食物:3/10
價錢:4/10
環境:6/10

俺流塩らーめん (新港城中心)
馬鞍山鞍祿街18號新港城中心2樓2141號舖