2017-07-14 132 views
早幾個星期,睇馬家開飯,隔住個電視都已經覺得好食,所以即刻book 檯,帶埋屋人黎食。店子少少,由兩公婆主理,所以service 上相對慢,要放緩大家心急食野嘅情緒。我地好貪心,咩都叫啲: 黑豚六花腩 - 五花腩就聽得多,六花腩即係比五花腩多一層。我無深究佢係咪真係多一層啦~ 豚肉同脂肪比例平均,又燒到質感爽脆,配埋黑椒調味,係完美。安格斯牛小排 - 真名應該叫安格斯牛小粒,佢切到細粒,又串埋葱頭同蕃茄仔。牛小粒味道唔錯,略嫌安格斯牛份量少。岩燒白鱔 - 食串燒,識食緊係食燒白鱔。最基本緊係燒到皮脆啦,呢度連白肉嘅部分都外脆內嫩,加左少少鹽同檸檬汁吊味,諗起都流口水。香燒頂鴿 - 其實個人對乳鴿特別有情意結,但係以小店嘅規模,可以處理成酒樓燒味質素,真係不得不讚!雞皮蝦滑卷 - 呢款串燒係吸引我地黎嘅原因。少少脆嘅雞皮,包住蝦滑。蝦滑嘅鮮味,仲有似牛肉球嘅口感,因為佢加左馬蒂。好新鮮嘅配搭,果然無令我地失望。燒雞軟骨 - 平常喺串燒店食雞軟骨都係為叫而叫,但係呢度嘅燒雞軟骨你絕對唔可以 miss。因為呢度嘅雞軟骨係半肉半骨,燒得香口嘅軟骨,加埋少少醃過嘅雞肉,完全同坊間椒鹽燒係無得揮!
我地好貪心,咩都叫啲:
六花腩,安格斯牛小排

岩燒白鱔

香燒頂鴿

雞皮蝦滑卷

燒雞軟骨

煙肉荔枝卷 - 呢個煙肉荔枝卷就麻麻地,因為煙肉燒得唔夠,感覺燒熱咗就上碟,如果燒到脆邊就好。
煙肉荔枝卷

芝士翠玉瓜 - 芝士夠香,翠玉瓜爽得黎又唔乾,呢啲都係燒翠肉瓜嘅基本要求呀。呢啲緊係做得晒啦。
芝士翠玉瓜

牛骨髓多士 - 首次食牛骨髓,有少少似稀釋嘅鵝肝,夾埋多士,對我黎講係好新鮮嘅口味,但未到於好好食。
牛骨髓多士

厚燒牛舌 - 牛舌雖然係厚切,但係入面都有牛味,咬落去爽口,加埋調味都唔錯。
燒雞腎 - 平常燒雞腎都係得爽脆口感,但無乜味,呢度落咗少少醬燒吊吊味黎燒,都幾好食。
厚燒牛舌,雞腎

泰式臘腸 - 呢個臘腸係配埋蒜片一齊上架。 就咁食啲臘腸就同平時食嘅臘腸無乜分別,但係強烈建議一定要試下夾埋蒜片一齊食。蒜片係出奇地帶出少少甜味,令到成件事好驚喜!
泰式臘腸

黑豚露荀卷 - 用薄薄嘅黑豚肉,細心地包住長長嘅露荀。呢種卷法一黎可以避免太多條露荀卷埋一齊而難咬,二黎可以豚肉同露荀嘅比例會平均啲,無咁寡。
黑豚肉露荀卷

13款食物串燒,4個人埋單都係每人$200 多少少,真係抵食兼好食!寫咁長嘅食評都要堅持寫,因為我係真心想推薦比大家!
六花腩,安格斯牛小排
岩燒白鱔