難得出現在觀塘,全因要上朋友公司開會,朋友仲好貼心找到這間素食餐廳。第一次來吃覺得菜式很是新奇,味道唔錯價錢亦合理呢。來到東廣場隔離的一棟工廈,創古密宗佛教中心對面就見到這間素食餐廳。因為有宗教背景所以都做無五辛素食。午市時間非常繁忙,如果想食12:30那一轉就記得訂檯留位。座位疏疏落落唔算太多,也有些書架之類文青佈置。店面只有一個人招呼,所以要有耐性,飲水就要自己斟。每日供應隨緣套餐最抵食,有湯或飲品。店員有介紹部分無蛋奶,有些又不能走蛋奶,餐牌上面寫的都是素肉可以放心食。全日套餐都有跟蜜糖多士。選擇多元化花多眼亂,第一次來實在唔肯定點揀。點主食加HK$10就有熱飲,茶餐廳飲品都可以揀,正正常常的飲品無咩特別。雜扒全日套餐 HK$98非常有趣的素扒雜薈全日套餐,到底豬扒牛扒羊扒係點樣分?當中有何分別?炸薯餅中間原來有菇,都幾特別。Palak Paneer HK$88印度式菠菜芝士,平時在印度鋪都是咖哩味,這個版本偏菠菜原味,再帶點香料調味。入面除了paneer芝士,仲加左塊素扒,食落都幾豐富。Sujata特式炒飯 HK$65用素肉、菜甫和雜菜炒飲,朋友表示好吃。芥茉三文魚意大利飯 H
因為有宗教背景所以都做無五辛素食。
午市時間非常繁忙,如果想食12:30那一轉就記得訂檯留位。
座位疏疏落落唔算太多,也有些書架之類文青佈置。
店面只有一個人招呼,所以要有耐性,飲水就要自己斟。
每日供應隨緣套餐最抵食,有湯或飲品。
全日套餐都有跟蜜糖多士。
雜扒全日套餐 HK$98
Palak Paneer HK$88
Sujata特式炒飯 HK$65
用素肉、菜甫和雜菜炒飲,朋友表示好吃。
芥茉三文魚意大利飯 HK$55
素三文魚像真度高,同檯的非素食友人都覺得很新奇,意大利飯用芥末汁煮,食落味道好獨特,又說不出加了那個香料,倒是非常清新好吃的。
2023-03-17