2025-05-26
收工衝入上水搵食,竟然發現呢間懷舊風車仔麵檔勁有驚喜!鋪頭細細但裝修超盞鬼,牆身貼滿舊式廣告牌同鐵皮信箱,仲播住經典港產歌曲,未食已經影咗十張打卡相📸!店員姨姨好熱情推介「今日啲雞扒好靚啊」,果然無介紹錯~頭盤 香辣爽脆芫茜魚皮($40) 真係一試上癮!魚皮炸到卜卜脆,芫茜香,加埋秘製辣油同炸蒜,香辣惹味到手指都舔埋🤤!跟住上場嘅 勁爆蔥油巨人雞扒煎蛋飯($65) 簡直震撼,塊雞扒大過我塊面😱,外皮煎到金黃酥脆,咬落肉汁爆出嚟,加埋半熟流心蛋同爆炸級蔥油,撈飯食真係停唔到口!車仔麵三餸($45) 揀咗酸齋、唐生菜同雞湯蘿蔔配幼麵,豬骨湯底,酸齋另上唔怕浸湯太耐,蘿蔔清甜無渣,加$10有 凍西冷奶茶 少甜少冰,茶膽濃滑仲有淡淡炭香,完美還原舊式冰室風味~壓軸 銷魂川味口水雞($38) 辣到頭皮發麻又過癮!雞肉嫩滑,麻辣醬夠特式,麻香後勁仲會喺喉嚨度回甘!埋單$198兩個人飽到捧住個肚,人均唔使$100食到高質懷舊菜,絕對係上水隱世飯堂!下次一定要試埋佢哋個 酒糟醉雞 ,隔離枱個酒香飄過嚟搞到我心癢癢啊~📍老陳麵檔🚩上水新祥街13號地舖🚇上水站A出口行8分鐘💸人均消費:$80-$120🌟必
📍老陳麵檔
🚩上水新祥街13號地舖
🚇上水站A出口行8分鐘
💸人均消費:$80-$120
🌟必食:巨人蔥油雞扒飯、芫茜魚皮、西冷奶茶
#上水掃街王 #懷舊麵檔爭霸戰 #芫茜控暴動 #雞扒大過臉 #車仔麵研究所
#手機食先 #豉油西冷茶走 #口水雞挑戰賽 #學生飯堂首選