2016-09-28
已有一段好長時間都無食過放題,因為曾經覺得香港普遍的放題質素都麻麻地 (一係食物唔好味唔新鮮、一係就侍應漏單、再唔係就環境又逼又噪),對所有放題都失去信心......但食過尚鮮後,再比較同類型的放題,就會覺得尚鮮係值得encore的超值放題!尚鮮每晩都有兩個時段: 6:30/8:30pm,我就選擇左6:30pm去食。準時去到,見到地方好乾淨好闊落,有好多都係獨立卡位,唔似得其他燒肉放題店坐到密質質咁。成個裝潢都十分日式,仲見到裝飾櫃有好多日本動漫figures呢! 事不宜遲,一坐底就叫野食!呢度落單唔係用紙落,而係用平板電腦落,一黎可以方便客人睇清楚食物既相,二黎有曬紀錄又唔會咁客易走漏單,讚!係訂位之前,初初以為淨係食燒肉,點知原來有多款魚生壽司叫!雖然主打燒肉,魚生質量無將貨就價,好夠凍之餘,亦都好肥美,特別係甜蝦,大大條同厚身!壽司方面亦都一d都唔遜色!! 估唔到有齊火炙壽司、軍艦、卷物,仲要整得唔馬虎。壽司飯握得實,飯既份量亦都唔會大大舊。我個人比較喜歡火炙三文魚壽司,炸蝦卷同龍蝦沙律軍艦(裏面真係有細細粒實肉的龍蝦)。見呢度魚生壽司都咁掂,於是決定豪一豪,額外叫多板馬糞海膽