我有'相機先食'的習慣,除了因為很多餐廳的食物賣相都很漂亮之外,還想用拍照這個方便的方法記錄自己吃過些甚麼~ 久而久之儲了很多照片,不如花多點時間心機,加上文字更清晰的記錄下來,還可和別人分享呢!^^
首篇先寫母親節晚餐~
平時家庭聚餐多數都是去酒樓,來來去去都是那些菜式,實在太悶......
因為要遷就大家,所以要選附近而又聚餐未去過的餐廳,還要合媽媽口味,其實選擇不多。
上OpenRice選中了Pokka Cafe(其中一個原因是有飯吃)~
大家放工後才能來,原本想Book8:30pm,但餐廳說最遲要book8點...
好吧,唯有我早d到等佢地 (其實唔駛book,因為成餐飯都係得2檯客)
終於齊人點菜了,媽媽有選擇困難症,選了良久最終還是選了滑蛋吉列豬扒飯(上次同佢係第2間餐廳食下午茶佢都係揀左吉列豬扒飯)

個飯好大碗!媽媽share左d比我,好好味,吉列豬扒夠脆唔鞋,滑蛋夠滑,d汁都好味,係個合格既日式滑蛋吉列豬扒飯!個飯仲附沙津同麵豉湯,媽媽都不吃,我飲左個湯,都ok~

我叫左紅酒牛腩蛋包飯!我對蛋包飯既熱情仲未退卻,又想食牛,所以點左e個!家人說酒味不夠,但我覺得已足夠~ 太重酒味我怕會苦澀。
媽媽不飲凍飲,所以叫左個花茶,一壺係2人份量,叫waiter比多幾隻杯我地share,佢比多左2,3隻我地,好好人^^
d杯好優雅,茶比想像中好飲!我地話可以試下係屋企自己整^^
咖啡凍餅,係上次消費送的優惠券,比想像中大件,好香咖啡味~

大家都食得好飽,未舉得切機影個Tiramisu格格多士已經溶溶地。
但味道都好好,熱的多士和凍的雪糕真是絕配~

食到9點幾得返我地一檯客,waiters開始執野準備收工,燈又暗了冷氣又熄了,唯有快快食埋d多士走人~
一餐飯食得開唔開心既因素概括有兩點,食物質素同心情~
今晚我地係食得開心既^^ Happy Mother's Day~