2020-05-07
又嚟到元朗國食嘢,今次我哋食西餐,朋友話一直都想食依間餐廳,因為每次都見好多人排隊,咁今日我就放假陪佢一齊行完個水塘一齊去食,咁我就順便喺度寫返個食評啊!我哋今日提早咗少少,因為我哋行完河背水塘,我哋都好肚餓,但係因為時間都尚早,咁我哋食咗少少小食,依然都仲係唔夠飽,咁我哋都決定行多一陣捱下肚餓先,咁我哋就早少少食今日嘅晚餐,咁可以行多一陣街夜晚再食其他小食啦。咁我哋早5:45就到,咁餐廳6:00先至開門,咁我哋喺門口睇吓餐牌,其實嗰日都好熱,所以可以係等位嘅時候比客人入咗去坐低先,又或者係擺少少風扇嗰啲比客人可以坐低等啦,只係一個少少建議姐,唔會因為咁樣而扣分。坐低左之後我哋兩個人叫咗兩個餐,首先嚟咗個蒜蓉包,蒜蓉包個味都好重,好香蒜蓉味呀,所以我覺得都好食嘅,之後嚟咗個蘑菇湯,蘑菇湯我略嫌佢中間有好多料,好似食緊個麥皮咁,但係朋友話蘑菇湯好飲,其實我覺得個味道都好飲嘅,只係蘑菇湯個質感唔係好啱我,可能我食唔慣蘑菇湯掛。但係反而另外嘅南瓜湯就好好飲啦,南瓜味好夠啊,而且上面有啲忌廉,我覺得令到個湯變得好軟滑,而且個味道都好足夠嘅,如果下次大家情侶黎嘅話可以一人叫一個唔同嘅湯,咁就兩個
坐低左之後我哋兩個人叫咗兩個餐,首先嚟咗個蒜蓉包,蒜蓉包個味都好重,好香蒜蓉味呀,所以我覺得都好食嘅,之後嚟咗個蘑菇湯,蘑菇湯我略嫌佢中間有好多料,好似食緊個麥皮咁,但係朋友話蘑菇湯好飲,其實我覺得個味道都好飲嘅,只係蘑菇湯個質感唔係好啱我,可能我食唔慣蘑菇湯掛。但係反而另外嘅南瓜湯就好好飲啦,南瓜味好夠啊,而且上面有啲忌廉,我覺得令到個湯變得好軟滑,而且個味道都好足夠嘅,如果下次大家情侶黎嘅話可以一人叫一個唔同嘅湯,咁就兩個都可以試吓啦,其實南瓜湯唔係話真係好難飲,因為佢都係比較重甜味嘅,所以我覺得大家都可以一試。
咁我就叫咗個黑毛豬扒配意粉,我覺得呢個餐好大份啦,首先講吓佢個豬扒先,佢入邊有好多肉汁,雖然佢唔係用慢煮嘅方式,但係其實佢普通就咁煎香佢,但係都可以入邊鎖到好多肉汁,都食得出佢師傅煮飯仔嘅功力,我略嫌佢個豬扒有少少鞋口,所以其實食到最後尾嘅時候係有啲辛苦嘅,但係佢入邊有其他嘅配菜都唔會覺得好寡,例如話佢有啲沙律菜,同埋佢個意粉炒得好好食呀,落咗好多蒜蓉,好香,不過佢呢個餸本身有配一個汁,但係我覺得佢個汁唔係話好有特色,甚至可以談得上其實係冇乜味,反而我覺得個汁可以整得好少少。
另外我朋友就叫咗個意大利飯,上面有配帶子嘅,我冇好好認真去食佢,因為我本身唔係好鍾意食意大利飯,但係食落去第一啖其實我覺得個味道特別嘅,不過佢啲帶子唔係話好好食,可能冰鮮左好耐,不過我朋友就覺得呢個意大利飯整體都OK嘅,下次都可以推薦大家食吓意大利飯啦,因為好少地方有得食嘅。
另外就叫咗兩杯嘢飲,兩杯嘢飲都係一般茶餐廳嘅貨色,都唔需要特別去推介啦。