2018-12-02 4863 views
朋友家住荃灣,呢日約咗佢食飯,喺商場行住等佢嚟嗰陣,見到呢度幾得意,店名寫住紫砂燉湯,我又真係未試過,於是攞定位等朋友過嚟食飯。餐廳墊枱紙好得意,設計到好似好富翁咁,好吸睛!店員會問飲咩嘢茶,揀好咗之後,佢就會俾個茶包你加落個茶盅,呢樣嘢幾好,如果同朋友口味不同,就可以各有各揀,呢個安排唔錯! 倒完茶葉落個盅仔度,可以想飲嗰陣先加水,自己控制茶嘅濃淡,呢個設計1盅1杯,唔會倒到成枱都係,真係好方便。我哋叫咗花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯,佢係用紫砂湯壺裝住啲材料原盅燉,原汁原味,材料有螺頭、花膠、老雞、金華火腿、干貝、瘦肉等,雲吞就分開上,燉湯顏色清澈,飲到啖啖鮮味,花膠充滿骨膠原,好有彈性,螺頭好爽口,紫砂壺有保溫作用,飲咗一陣都唔會凍晒。蟹粉炒飯炒得香口乾身,蟹粉個醬汁令個飯更香更滑,最怕食到啲蟹粉唔新鮮有腥味,呢個就完全無,唔錯! 餐廳都坐得舒服,同朋友唔覺唔覺又傾咗一個晚上。

餐廳墊枱紙好得意,設計到好似好富翁咁,好吸睛!

餐廳都坐得舒服,同朋友唔覺唔覺又傾咗一個晚上。

2018-11-26
$184 (Dinner)