吃餃子🥟過好日子,係餃掂嘅口號,今日同朋友去到旺角嘅餃掂,同銅鑼灣店一樣,晚飯時段都好爆場,差不多全場都坐滿,呢間店比起銅鑼灣店還要大。每張枱都整齊放置調味料,有我最鍾意嘅菜脯辣醬,用黎蘸點煎餃一流😋。先黎幾個前菜,手拍青瓜、四川粉皮、麻辣皮蛋、上湯松茸時菜;平日在家好少食皮蛋,但黎到餃掂一定會食,因為每次都會食到溏心皮蛋,溏心黏黏滑滑,口感自然清香,外層又Q彈有口感,加埋麻辣汁,原全辟去皮蛋果種鹼味,非常惹味嘅餐前小食;上湯松茸時菜亦係必點,菜心保持青綠,入口青爽,最鍾意係成碟菜以松茸上湯作調味,增加鮮甜味道,而且一滴油都冇,非常健康。🥢皇牌之選,野生松茸素餃🥟,松茸係非常養生嘅菌種,營養價值非常高,而且巨有獨特嘅菇味;今次order左蒸餃,上枱熱滕滕,每隻都脹卜卜,入邊餡料全以素菜,所以口感清新爽脆,全冇油份,非常健康👍🏻。🥢煎餃 - 元貝餃、韭菜餃,大家要預左等15-20分鐘架,因為全部都係即叫即煎,由生餃煎熟,不過要等都好值得,因為真係做到皮薄餡靚,皮脆肉嫩,每隻都充滿份量,脹卜卜,底部煎至金黃脆口,入邊肉汁爆滿多汁;元貝餃🥟鮮度十足,滿滿元貝鮮味;韭菜餃🥟我實在太愛你啦,滿滿

🥢煎餃 - 元貝餃、韭菜餃,大家要預左等15-20分鐘架,因為全部都係即叫即煎,由生餃煎熟,不過要等都好值得,因為真係做到皮薄餡靚,皮脆肉嫩,每隻都充滿份量,脹卜卜,底部煎至金黃脆口,入邊肉汁爆滿多汁;元貝餃🥟鮮度十足,滿滿元貝鮮味;韭菜餃🥟我實在太愛你啦,滿滿韭菜香氣,必必必必點之選,我比足💯分你😋。