2021-08-27
諗住深水埗搵嘢食,見到呢間餃子店「家後」,除咗餃子出名,仲有芝士蛋糕,咁得意決定去試下! 我身為芫茜fans,梗喺要試下佢嘅「芫茜豬肉餃」再加埋「白菜豬肉餃」!我朋友就揀咗「韭菜豬肉餃」同埋「香菇粟米豬肉餃」!我地2個都揀咗煎餃,想睇下有幾外脆內軟! 「芫茜豬肉餃」x「白菜豬肉餃」煎餃 「芫茜豬肉餃」—芫茜味十足! 岩哂一班中意食芫茜嘅朋友仔! 「白菜豬肉餃」—白菜比較清啲,一啖芫茜一啖白菜,將成個味蕾嘅味道昇華不少! 我跟餐揀左米線,個湯底係粉葛湯,一啲都食唔出味精味! 「韭菜豬肉餃」x 「香菇粟米豬肉餃」煎餃「韭菜豬肉餃」—韮菜味勁濃,好岩中意食濃味水餃嘅人!「香菇粟米豬肉餃」—呢個粟米+香菇組合,好fresh,好開胃!特別一提煎餃嘅外邊好脆,又唔乾,皮又好薄,食好多隻都唔覺得好油好濟! 老闆仲推介我地食玫瑰雞翼, 有啲似瑞士汁雞翼,但有陣陣嘅玫瑰酒味,啲肉好實淨又入味,唔似出面嘅雞翼浸到爛肉! 最後,就一定要試日式手作芝士蛋糕啦! 呢個蛋糕好足料,每一啖蛋糕都食到滿滿嘅芝士味!雖然芝士味好濃, 但一啲都唔膩,食到好飽,都想再加多件!
「芫茜豬肉餃」x「白菜豬肉餃」煎餃
「韭菜豬肉餃」x 「香菇粟米豬肉餃」煎餃