2020-02-22 527 views
今日個老友嚟我屋企探我,本身想同佢去飲茶既,不過而家肺炎情況之下大家都唔想去太多人地方,就嚟到係正樓下既點心專門點食晏,其實之前已經想食,但一條友又食得唔多,所以今日岩曬喇,終於有人陪我食。點心紙簡而精,酒樓熱門野都齊,價錢都可以接受既,不過就無得開茶慢慢嘆既,坐低店員會問你想飲普洱茶定綠茶,然後就每人一抔好似茶記咁,茶既種類少,所以飲茶氣氛欠夆,但都坐得舒服既。馬拉糕好鬆軟,甜度適中,香味差啲,但份量夠大,保持到濕潤,唔乾身,唔錯唔錯。叉燒腸好淋好滑,腸粉皮夠薄,足餡料,芫荽就比較少,但岩曬我,我唔鐘意食芫荽,叉燒甜甜地,用既係瘦叉,就咁食淡左d,加鼓油同辣椒油就夠曬味喇!燒賣好好食喎,鮮蝦同肥豬肉絞碎,但係又未至於好碎,仲有蝦膠既質感,上面嘅蟹子比係酒樓嗰隻點綴式既份量多一半,一啖一粒yummy !鹹水角外脆內軟,好食過酒樓多多聲,美中不足嘅就係餡料嘅味道就偏鹹,但外皮好香好煙韌。同埋餡料好少。。。鳳爪蒸嘅時間未夠,骨肉未分離,所以好難Lun骨。味道就重口味無雪藏味既,豆豉味同椒味都無乜,主要係甜醬汁味道。食咁多嘢先每人都係60蚊左右,抵食過去飲茶啦!

同埋餡料好少。。。

食咁多嘢先每人都係60蚊左右,抵食過去飲茶啦!
2020-02-22
$60 (Lunch)