2019-06-23
今天和同事在太子做完嘢,肚餓就喺附近搵嘢食,見 巨人冰室幾懷舊,就行入去啦。侍應有禮,牆上畫係舊香港,馬路旁是玻璃窗,剛望到对面警署,原來也有一幅長長的塗鴉牆,都幾靚,加上少少幻想,好似回到從前。侍應推介香酥鴨餐,它有例牌和半隻選擇,我們点了例牌,幾有趣,它好似北京填鴨咁,自己用薄餅皮,加上青瓜絲和葱絲,再將炸得脆脆嘅香酥鸭点埋海鲜醬包住食,濃味嘅醬連清甜蔬菜加埋脆口的鸭一齊食,不錯,可惜薄餅只有4片,餘下的鸭只可以當餸食啦。另外叫了金莎芝士撈麵 邪惡嘅選擇,配雞扒、多士、火腿炒雙蛋,估吾到有好多芝士,芝士一定要趁熱撈好呀,雞扒霖身也不乾,至於火腿炒蛋就正常啦。有很多款晚餐,我們揀了瑞士乾炒牛河 所有冰室兵家必爭之地,粉炒得乾身,條條分明,牛肉霖,色澤剛好。餐茶叫了杯熱奶茶,舊式茶餐廳,奶茶是很重要的,奶茶色澤不錯,不會太多奶,試落口,沒有苦澀味,夠滑夠纯,不錯。環境寬敝整潔,侍應有禮,又有懷舊feel,平均$55一个晚餐,味道也不錯。