2018-01-09
朋友仔出Pool,當然要賀一賀佢啦!好友當中有人提議食私房菜,再介紹左個好地方。負責人好有責任心,事前都會通過WhatsApp同我地傾好,了解我哋的喜好,再安排一個適合我哋的餐單。地點確實有點難搵,因為做私房菜的緣故,佢哋唔接街客,門面較為低調。但係裏邊就好企理,而且坐得幾舒適。先來香芒大蝦沙律,大蝦係新鮮蝦,彈牙有鮮味。沙律唔係用罐頭生果,而係用上新鮮的青紅蘋果同芒果,好開胃。我哋幾個都係超級鍾意食海鮮,所以幾款新鮮美味的海鮮實在唔少得。先來聖子皇,餐廳非常落足本,聖子皇的size比起手掌更長。大廚好用心,加上生熟蒜、蔥花、小辣椒等等的配料,當然唔少得粉絲啦!聖子大隻厚肉得來真係一粒沙都冇,外出食飯其實都幾難得。味道方面,各種配料balance得好好, 剛好提升聖子本身的鮮味。而且大廚亦掌握得火候唔錯,剛剛好熟透。第二道菜同樣令我哋好滿意,南非鮑魚較為扁身,表面積較多,可以更加入味。佢哋用想特別的做法,就係白胡椒炒,鮑魚吸收晒醬汁的精華,滋味當中有啲啲辣,好惹味。蟹係秋冬唔少得的元素,而我哋就揀咗最穩陣的薑蔥炒蟹,一上枱已經香氣撲鼻,鑊氣十足。大肉蟹好大隻,好多肉,仲有唔少蟹膏添。再
大肉蟹好大隻,好多肉,仲有唔少蟹膏添。
再來是當日最大的驚喜,生煎東星斑!冇錯!係生煎東星斑!東星斑呢種貴價魚,基本上大部份酒樓都會選擇清蒸,穩陣地能帶出魚鮮味。好欣賞佢哋的大廚好有創意亦有膽識,竟然會煎東星斑。表皮有少少脆,魚肉非常之嫩,魚油亦迫左出嚟, 十分好味道。
海鮮過後,我哋亦點左江南百花雞。好特別的名字,原來係將魚肉釀在雞肉上。
每一啖都有兩種口感同兩種味道,都幾得意。
清新的健康時蔬少不免。
雖然大家食得飽飽,食物分量亦比我地想像中多,但套餐中亦安排左一客御膳炒飯。佢哋的招牌菜,原來係加入左各種海鮮同雞肉,比起一般酒樓的炒飯好味一百倍。就算我哋已經食海鮮食得飽飽,亦忍唔住每人食咗一大碗。
好欣賞佢哋好貼心地在套餐中加入左甜品,為一個晚宴畫上完美的句號。
非常滿意的聚餐,除咗替朋友高興外,我哋亦食得好開心。坊間常常有私房菜,唔少掛住私房菜的頭銜,只是普通中菜。但呢間小店有齊私房菜的元素,就是貼心、私隱度高、美味有創意,當然仲有性價比高啦!
每人$400左右,但食到多種高質素的海鮮,仲要係特別有創意的煮法,實在難得!