今日路過, 想吃點甜品, 行入去食叫了是日精選糖水 " 木瓜雪耳 " 等了成15mins, 我在位聽到一聲"叮" 及開微波爐及關微波爐的聲音, 好快看到一碗熱到出煙, 在加熱時是滾的糖水, 其實要吃用微波爐加熱的糖水, 我大可走到7仔, 何需到呢樹, 最怕d食店用微波爐番熱d食物就給客吃, 完全唔尊業, 都算,最離譜係, 此店一系列用的是5顏6色磨砂膠的碗及杯, 樣就ok, 但我知此類塑料是不能入微波爐的, 那個碗,,係熱到拎唔到的 所以當店員拎時端給我, 我第一時間拎起望碗底, 但因有東西在內看唔到清楚, 我便向店員查詢此碗係咪入得微波爐的, 竟然3個店員一齊O咀話唔知, 我仲驚, 連負責放入微波爐那個都話唔知, 超級驚於是我叫那位店員麻煩給我一個無野的碗, 那可看底部, 當我一看, 註明了只可入洗碗碟機, 及係係第5類環保物品, 完全沒有寫可入微波爐及相關溫度指示, 於是我要講解番比店員聽, 係唔入得的, 要求換涷的, 但她們說沒有, 於是她們都禮貌地叫我換第2樣, 全程我都很有禮, 所以她們都很有禮, 但真係要注意呢d, 真係會對健康有影響架, 但我相信我以後都唔會幫親了

今日路過, 想吃點甜品, 行入去食
2010-02-10