2015-04-28
個日係k11行完街出到黎,想搵個地方撐枱腳,就見到棉登徑轉角位有間白色小屋,原來係一間法國小餐廳。餐廳以白色為主調,幾浪漫,好公主feel。雖然地方唔太大,但環境好舒服,燈光柔和。牆上有d白色雪紡小燈罩做裝飾,天花板又有水晶吊燈,感覺似貴價餐廳。哈哈,佢地仲有播住d好舒服既音樂,但未聽過呢類歌。我問侍應係咩歌黎,竟然係1928年d古典懷舊英文歌,岩晒d緩慢,慵懶既生活節奏。咁我首先點左杯Cocktail,餐牌上寫住推薦飲品,咁唔洗諗就梗係試下啦,叫Corner Blood。個味似橙汁味,水吧話幫我調甜左,因為我中意飲甜d既酒,有d whisky同gin既酒味。味道幾特別,有西柚汁個種爽口既清甜,岩晒唔係太喜愛重酒味既女士。到Appetisers啦,係香煎法國鵝肝。個鵝肝煎得恰到好處,多士好脆,內外鬆化,一齊咬落去就岩岩好平衡左塊鵝肝既油膩感。伴碟仲有柚子汁,有清新香味,點一點黎食,為鵝肝多士加添左新清既果味。湯方面我個人經常飲忌廉湯,所以要求比較高。呢個湯係廚師極力推介,一試果然唔係呃我,未飲過咁濃口感既忌廉湯,多磨菇,牛油味重,勁creamy,有奶味既感覺,係我飲過最creamy既忌
食完仲飲左杯茶,幾香濃,個名係Fortnum & mason Breakfast blend,餐廳話專登係外國訂返黎,睇黎佢地幾有心思去提供一流既食物同飲品。