📌 聯發茶餐廳 - 九龍城侯王道2-4號地下1號舖🗓(29/4) 星期六 ⏰ 晚上6點左右 💈特式:呢間茶餐廳係九龍城都相當出名,除左食物具有自家風格同特式之外,亦係不少明星會去幫襯嘅餐廳,例如張軒都有介紹過,相信食物出品應該會有不錯嘅表現。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:見完menu同牆上嘅餐牌,真係即刻有少少選擇困難,因為每樣都好特別,但我只有兩個人兩個胃,根本就試唔到咁多食物,而家等我同大家講下味道先。薑蔥油雞扒撈一丁$76 - 鐘意食蔥油嘅朋友見到呢個撈丁一定會好開心,個面鋪滿薑蔥油,香噴噴,雞扒皮脆肉厚,而且仲有好重嘅香茅醃味,份量亦都好大,抵食之選。特餐$66 - 特餐除左係早餐時段外就全日都有供應,個餐有餐包或多士/火腿煎雙蛋或炒蛋/沙嗲鮮牛湯粉/餐飲。我係特登叫佢呢個特餐,因為通常茶餐廳嘅特餐都係做得最好,而且個餐有沙嗲牛,而沙嗲牛就係一間茶餐廳嘅靈魂。佢個沙嗲牛都做得幾好,牛肉係用鮮牛,味道比較出,而且都切得夠厚身,沙嗲汁又夠濃郁同掛身,麵底就可以揀意粉/米粉/通粉/出前一丁。炸餐肉條配蛋黃醬$32 - 呢個炸餐肉條我都係第一次見有茶餐廳咁做,夠晒大膽創新,將餐
📌 聯發茶餐廳 - 九龍城侯王道2-4號地下1號舖
🗓(29/4) 星期六 ⏰ 晚上6點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

炸餐肉條配蛋黃醬$32 - 呢個炸餐肉條我都係第一次見有茶餐廳咁做,夠晒大膽創新,將餐肉切到一條條厚切薯條咁,之後炸香炸脆,再配以蛋黃醬,真係一絕,建議大家可以試吓。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 特餐有包埋一杯餐飲,凍飲就要加$2蚊,可以揀普通咖啡/奶茶/檸茶/檸水,我就加錢轉左紅荳冰,花奶味濃,紅荳夠沙夠香。另外我仲散叫左杯雪糕咖啡Affogato $38,呢個意式咖啡做法竟然係一間茶餐廳見到,都真係幾新奇有趣,而且佢地都做得唔比樓上cafe差。

🍽環境:完完全全係大家熟悉嘅茶餐廳環境,左右兩邊一排木製卡位,中間再擺幾張四方型餐枱,不過餐廳都算光猛整潔,衛生環境亦比起一般茶餐廳好好多。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員服務都唔錯,唔會好似大家心目中嘅茶餐廳職員咁粗聲粗氣,店員語氣好溫柔有禮,亦幾有笑容。

💰💸價錢:叫左主食/特餐/小食/特飲各一,埋單就大約$240蚊左右,以茶餐廳呢個價錢雖然就唔算好平,但佢地嘅食物質素做得幾高,又有不少特式食物選擇,所以以性價比嚟講,我覺得係幾抵食。

🐲💬總結:我個人好鐘意佢d食物真係幾有自己嘅特式,而且不是一般茶餐廳可以見到的,期待下次試埋佢地其他特式食物。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
薑蔥油雞扒撈一丁