2016-04-28 3066 views
利東街原本係叫囍帖街 改頭換面過後一片繁華 燈籠掛滿天 其實我都係第一次係依條街食野 首先見到有卡樂B 行入啲都有好多吾同食店 見到依間好有FEEL甘 就同fd入左去食個晚餐一入去個層係bar泥既 可以飲下野都幾chill 我地食晚餐就上左去上面 空間都幾大 都仲吾同既畫同裝飾 令我忍吾住影下個環境佢既碟同刀叉擺得好整齊 令人感覺好舒服同乾淨泥到無理由吾飲下佢既cocktail signature既都有好多款 我就係入面揀左the english tea粉紅色既外表我好鐘意 有片玫瑰花瓣好浪漫 飲落幾易入口 我本身又鐘意raspberry既 但頭個幾啖會聞到好大陣gin味 我自己就麻麻聞落既味 一班fd食野所以可以嗌好多野食 今次有幾樣野我都覺得好好味喇沙蝦牛油果沙律炸雲吞($98) 睇落色彩繽紛 作為第一道菜 成功引起左我食慾 而外層既炸雲吞好香脆 質感有啲似蝦片 不過就有少少油 蝦肉彈牙爽口 不二之選主菜中最吸引莫過於依個 上枱方式特別 加上味道夠晒有風味 烤焗肉骨茶豬手($128) 甘多肉泥講依個價錢真係好抵 如果多人食share都分到幾件豬手 員工幫我地倒左肉骨茶之後啲火會ke
就同fd入左去食個晚餐
一入去個層係bar泥既 可以飲下野都幾chill
佢既碟同刀叉擺得好整齊 令人感覺好舒服同乾淨
但頭個幾啖會聞到好大陣gin味 我自己就麻麻聞落既味
The English Tea
The English Tea
一班fd食野所以可以嗌好多野食 今次有幾樣野我都覺得好好味
主菜中最吸引莫過於依個 上枱方式特別
如果多人食share都分到幾件豬手 員工幫我地倒左肉骨茶之後啲火會keep住滾啲豬手 最後啲豬手好入味 肉稔帶香 皮個部分好滑
下面仲有油炸鬼 吸晒肉骨茶同豬手既精髓 個肉骨茶又有杞子等材料 依個mix and match打破左我對豬手既睇法 原來佢除左炸之外仲可以甘好味
喇沙大蝦蟹黃摻摻麵
有肉點可以無飯或麵 喇沙大蝦蟹黃摻摻麵($88) 賣相吸睛
有蟹肉又有蟹黃 大蝦同個炸雲吞既蝦一樣甘彈牙爽口 有2種麵 所以就叫摻摻麵
面頭個種麵係脆身啲 浸完湯之後口感好似炒麵味既寬麵 我好喜歡 而下面既麵就好滑 個湯濃郁所以麵好掛湯 而麵質好滑 所以帶出個喇沙既椰奶香 如果辣一啲就一級棒
椰林印尼辣味芒果雞
除左主菜 未夠飽既我地就再嗌左啲小食 椰林印尼辣味芒果雞($78) 芒果好甜但量少
雞炸完肉實得泥肉汁存留
好正 調味又岩岩好
松露芝士批
另外黑松露控嗌多左松露芝士批($48) 香口
份量比較細 所以只係過癮同攝下牙罅 但佢既批係正既 而其他野都幾抵食 所以依個雖然cp值吾高但可以一試
反轉蛋撻配焦糖奶茶汁
反轉蛋撻配焦糖奶茶汁
最後梗係要點個甜品做結尾
反轉蛋撻配焦糖奶茶汁($38) 有創意既名 但泥到可能會有啲失望 不過味道都ok 下面既蛋整得好嫩滑 上面有啲餅碎脆脆幾有口感
連埋一齊食真係有蛋撻既feel 而佢個焦糖奶茶汁都幾香 整個甜品既結合令我好掛住香港茶餐廳
如果外國人試到依個甜品應該會覺得好特別

依間食店好有異國風情又帶點中國風
食住馬來西亞菜 飲住靚靚signature cocktail
Call it a day都幾正

喇沙大蝦蟹黃摻摻麵