一向都鍾意打邊爐,收工經過就去長沙灣搜尋美食,經過見到一間-喜點.鮮鍋粥底火鍋點心專門店,而且是剛剛開業,門面非常搶眼,出面有得泊車或者泊入附近嘅停車場。店員態度殷勤親切,隨即安排我哋坐卡位嘅位置,餐廳入面燈光非常耀眼,以黃黑色為主,感覺舒適。餐廳店員推介粥底火鍋之任食任飲套餐,有兩個價錢選擇,我哋最後揀選左套餐每位$258,限時2.5小時,好抵食。見到餐廳嘅雪櫃入面有一支支新鮮嘅涼茶、豆漿同埋竹庶水等,當然我都唔少得要新鮮「竹庶水」,原來餐廳嘅涼茶係日日新鮮煲起再放入雪櫃,所以打邊爐都唔怕熱氣。首先就嚟咗個粥湯底,後來套餐中嘅食物慢慢上菜。套餐有八款新鮮海鮮,包括生猛龍蝦、新鮮鮑魚、貴妃蚌同埋生猛海蝦等等。欣賞係龍蝦半隻都已經非常大隻,肉質鮮甜美味,而且爽口彈牙,果然非常新鮮。除此之外,仲有55火鍋配料選擇,我哋就揀咗不同款式嘅火鍋配料。牛魔王必定要叫新鮮肥牛,肥牛好大片之餘,見到牛嘅條紋呈現半肥瘦,食落去牛味道香濃,而且肉質鮮嫩,正。當中有我最鍾意嘅即炸響鈴,只需要放入火鍋湯底灼3秒鐘就食得,食落去外脆內軟。韭菜餃入面有好多韭菜粒同鮮肉,皮一啲都唔厚,好足料。魚腐有八粒大大粒,一放

首先就嚟咗個粥湯底,後來套餐中嘅食物慢慢上菜。

韭菜餃入面有好多韭菜粒同鮮肉,皮一啲都唔厚,好足料。

魚腐有八粒大大粒,一放落湯底浮在湯底面,口感相當煙靭彈牙。

食完海鮮同埋火鍋配料,最後粥水就變咗好新鮮嘅粥,再加埋粥底配料有南瓜粒、粟米粒同埋蓮藕粒等等,就變成好鮮甜嘅海鮮粥。
海鮮粥非常鮮甜,食到剛剛食完嘅海鮮鮮味,滲入晒係粥底,我一口氣食咗兩碗了。

埋單五百幾蚊咋,粥底火鍋套餐果然價廉物美,咁豐富嘅海鮮同埋食物,加上不得不讚的是店員服務態度超好,非常體貼,真係超值啊,所以極力推薦位於長沙灣嘅呢一間「喜點.鮮鍋粥底火鍋點心專門店」!