2022-11-22 623 views
肥妹仔同肥媽,寶寶去粉嶺探親戚,順便響粉嶺食晩飯,途經呢一間叫做檳城日和餐廳,餐廳店員好熱心咁推介佢哋嘅食物,望一望個餐牌覺得價錢亦都好相宜,決定試一試。斑蘭椰漿飯配傳統金黃炸雞髀$72肥妹仔俾佢嘅雞髀吸引咗,真係同肥妹仔塊面一樣咁大塊!雞髀係生炸,食落去一啲粉漿都冇,而且雞髀外面有一啲香料例如香茅等去醃製,食落去好香香茅嘅味道。雞肉好嫩滑,外皮炸到香脆,咬一啖肉汁咇出嚟。斑蘭椰漿飯亦都唔輸蝕,好香斑蘭味,飯煮得剛剛好,伴碟嘅小菜有油炸花生、小魚乾等等,非常之豐富。香烤薄餅,配咖喱醬 $32薄餅係我哋平時食開嗰隻印度薄餅,好香酥油味,外皮煎到脆卜卜,餅本身就煙煙韌韌,沾上特製嘅咖喱醬,微辣,好好食。自家製班蘭咖央多士$35肥妹仔最鍾意食班蘭咖央多士,咖央醬好香,而且醬既份量都俾得多,同埋有斑蘭嗰種獨特嘅香味,肥妹仔都唔當係甜品,直頭覺得佢應該係成為主菜之一。檳城日和特色小食拼盤 $168呢一個拼盤真係非常抵食,份量同種類都有好多,有一口蝦多士,炸春卷,炸雞翼,沙嗲雞肉串,薯條,五香卷等等,真係非常之豐富。炸雞翼同埋串燒唔錯,一口蝦多士雖然好迷你,但係食落去都幾向香蝦嘅鮮味。最令肥妹仔感

斑蘭椰漿飯配傳統金黃炸雞髀$72

香烤薄餅,配咖喱醬 $32

自家製班蘭咖央多士$35

檳城日和特色小食拼盤 $168
呢一個拼盤真係非常抵食,份量同種類都有好多,有一口蝦多士,炸春卷,炸雞翼,沙嗲雞肉串,薯條,五香卷等等,真係非常之豐富。炸雞翼同埋串燒唔錯,一口蝦多士雖然好迷你,但係食落去都幾向香蝦嘅鮮味。最令肥妹仔感到驚喜係佢嘅五香卷,食落去好香五香粉味,而且入邊有馬蹄,豬肉等等,咬落去爽口彈牙,強推。

咖喱喇沙湯海鮮麵 $75
肥媽就叫咗呢一個喇沙海鮮麵,海鮮嘅款式有爽口彈牙嘅魷魚,蜆肉,青口,仲有好索湯嘅豆卜同埋炸豆皮,肥妹仔試咗一啖湯,好香濃嘅咖喱味。

凍檳城焦糖咖啡少甜少冰$28
同肥妹仔飲開嘅咖啡唔同,呢一隻檳城焦糖咖啡少奶,但係好香甜嘅焦糖味。

桔仔冰茶 $28
即係甘桔茶酸酸甜甜,好飲。
2022-11-06
$200 (Dinner)