今個星期已經連續出左幾日尖咀食飯。不過今晚諗住同男朋友提前慶祝聖誕嫌睇燈飾,所以㨂左近尖東既呢間餐廳食西餐😚。其實今日主要為左一道菜而來,等陣先揭曉😍餐廳環境唔算好大,不過幾有情調,昏暗既燈光加上藍藍紫紫既燈飾,同聖誕佈置都幾有氣氛。本身6點幾黎都未係好多人,不過去到七點零已經差不多爆滿了。Set dinner 價錢都算抵食,不過今日唔係好肚餓同埋有d 重點野想食,所以最後都係散叫lu。Mocktail 好多口味都好想試,我同男朋友都唔飲酒,啱晒。✨perfect match(右/$68): 主要係西柚,橙,雪碧。飲落西柚味都幾重,酸酸甜甜幾開胃。✨virgin colada (左/$68): 呢杯真係好好飲,我超鍾意。好香椰奶同菠蘿味。原來菠蘿同椰子係可以咁夾😚。*兩杯野飲飲到尾都keep 到個味無比冰溝淡,抵讚頭盤叫左個燒原隻魷魚✨燒原隻北海道魷魚($85): 魷魚幾厚身,食落好彈牙,唔會韌同乾👍🏻。魷魚鮮味之餘亦帶點焦香,感覺有種炭燒風味。魷魚鬚個焦香味更加強勁,而且燒到微微脆好正。重頭戲黎喇,登櫈!我今日就係為呢個瀑布芝士肉眼而黎😍,芝士同牛扒兩樣都係我既最愛!✨瀑布芝士配
今個星期已經連續出左幾日尖咀食飯。
其實今日主要為左一道菜而來,等陣先揭曉😍

*兩杯野飲飲到尾都keep 到個味無比冰溝淡,抵讚
virgin colada (左)

頭盤叫左個燒原隻魷魚

燒原隻北海道魷魚

瀑布芝士配紐西蘭肉眼($248): 從來無試過芝士同牛扒既配搭,感覺幾新鮮😍。影完幅靚相,侍應就幫我倒d 芝士落去,已經吞緊口水喇。之前睇相,見個芝士好似好稀咁,但我呢個係杰身得黎拉絲狀嫁😍呢個質感更加吸引!
瀑布芝士配紐西蘭肉眼

芝士味其實唔係好濃,所以唔會搶左個牛既味道,但又帶到淡淡芝士既香味。最鍾意佢個質地軟綿綿,就算凍左都唔會硬😍。牛扒雖然叫左7成熟,但肉質粉嫩,食落juicy,肉味香濃,係我近期食過最鍾意既牛扒之選👍🏻
另外扒底有我最喜愛既瓜類同茄子,好腍好多汁😍

鵝肝配松露忌廉飯($138): 鵝肝實在好肥美同邪惡,口感柔軟,入口即溶。個飯材料都好足,蒜頭原粒開邊,又有洋蔥粒,同大大梳既雞髀菇,不過個人覺得黑松露味唔算突出,同埋味道略嫌偏甜左d。幸好飯亦做到軟硬適中,索晒忌廉汁既味道,加埋碟邊既芝粉更啱我呢個芝士fans, 所以整體黎講都幾好食。

總括食物質素不俗,呢個價錢食聖誕大餐黎講都算係唔錯,環境都幾有mood, 令我最深刻既還是瀑㳍芝士肉眼😍,視覺同味覺既新享受。男朋友仲將d 芝士壓扁再卷住舊牛肉食 xD, 不過我都係鍾意一啖芝士大啖牛肉😚
virgin colada (左)
燒原隻北海道魷魚
瀑布芝士配紐西蘭肉眼