2021-07-25
今日的午餐想食得簡單啲,但係又唔想啲餸太過車仔,揀咗搵deleveroo送咗兩碗湯粉嚟:首先發現兩碗湯河粉啲河粉係越南河粉,即係唔會好油嗰啲,份量夠大。然後發現兩個湯河粉雖然一個係雞、一個係牛,但係湯底居然一樣味道的!我阿爸今年86歲,佢覺得牛好蘇,所以唔食牛,但係奇就奇在佢飲到個湯噃!個湯飲落去又唔會覺得好牛或者好雞,當然有啲滷水味!其實都唔知究竟係唔係啲牛骨加咗滷水湯包去煲之後就會冇晒蘇味,所以阿爸飲得,還是係呢啲唔係牛湯呢!不過個湯都算好味㗎!1. 順化牛肉湯河粉$98 - 好多餸,冇專登去數,但係最少都有三塊牛展、兩至三塊粗片連皮的豬腩片(但係偏瘦),仲有啲瘦嘅肥牛火鍋片,整得好好食吓!不過當然咁粗嘅豬腩片就會鞋好啲!味道就好!2. 越式雞絲湯河粉$96 - 呢個阿爸話啲雞絲好有雞嘅鮮香味,佢平時最鍾意食泰安雞整白切雞,每隻都要$270左右,但係佢讚呢啲雞絲好味。另外有很多越南香草,例如有生的洋蔥絲、金不換、越南芫荽又名鹅帝、有肥仔芽菜仔、等等,還有每人半個青檸檬唧啲汁落去個湯度個湯會清新,仲有越南青綠色嗰隻燈籠辣椒仔和指天椒仔切圈,總之配料好正宗!個包裝都非常之精美,啲湯嚟到
個包裝都非常之精美,啲湯嚟到仲可以維持好熱好耐。湯和河粉是分開裝的,所以啲河粉唔會浸到太稔!首先要將熱湯倒入啲河粉度,然後用筷子撩散,再將碟餸倒上面,然之後加入芽菜仔及香菜等等。
兩碗湯河粉加埋$196,即是平均消費每人$98。
越式雞絲湯河粉
順化牛肉湯河粉