2020-10-25 692 views
秋風起,放工去旺角行街,忽然想食煲仔飯,路過見到裝修新淨又光猛既<鼎記>,望下門口餐牌,見到餐廳有提供燒味飯、車仔麵、乳鴿、煲仔飯、二人套餐等,全部都係抵食價位,便進店一試。<脆皮燒腩仔>先來脆皮燒腩仔,燒腩仔用上高質嘅豬腩肉,一層肥一層瘦,咬落去脂肪瘦肉比例均勻,而且個皮係極脆,屬高水準之作。<天下第一鴿 $69>紅燒乳鴿燒得非常香口,鴿皮烤得微脆而薄,以乳鴿這個size來講,咬落去都吾少肉,味道亦非常惹味好食。<鹹魚肉餅煲仔飯 $68>時令煲仔飯,今次我哋揀咗鹹魚肉餅煲仔飯,煲仔飯一上枱熱辣辣,想吃多點飯焦的朋友,建議可以將煲仔飯的飯煲蓋,蓋上一陣,焗多一下,飯焦會更多更好味。打開煲蓋,詁唔到餐廳提供嘅鹹魚都吾細件,而且充滿鹹香,令到鋪喺飯面嘅肉餅更加惹味好食,以$68呢個價格來講,真心抵食又好食。另外我仲叫左杯凍奶茶,夠大杯夠濃滑,抵飲吖!!~整體來講,餐廳乾淨企理整齊,下單快,上菜快,好有效率。食物質素亦唔錯,而且價錢非常抵食,下次有機會一定要再來啦!!~

<脆皮燒腩仔>

<天下第一鴿 $69>

<鹹魚肉餅煲仔飯 $68>

另外我仲叫左杯凍奶茶,夠大杯夠濃滑,抵飲吖!!~

Type of Meal
Dinner