前幾日,我同幾位朋友一齊去咗尖沙咀嘅【里木】餐廳,試下佢哋嘅「夏の海膽奢華體驗」套餐。對於我哋啲海膽迷嚟講,呢個機會實在唔容錯過!首先上咗愛知縣白象拔蚌同北海道粒貝,仲有沖繩水雲。白象拔蚌好新鮮,食落鮮甜爽口。北海道粒貝上灑咗啲柚子皮,添咗啲清新嘅味道。沖繩水雲配土佐酢,味道清新,可以帮助為下一道菜做好準備😋第二道係壳付原只海膽,新鮮海膽滑溜嘅口感,對於海膽迷嚟講,食落真係好滿足😀北海道牡丹蝦配海膽係令我印象最深刻嘅。牡丹蝦好Q彈,配上軟嫩嘅海膽,口感意外咁搭🤗餐後,我哋仲有蜜瓜作為甜品,蜜瓜嘅甜味係一個清新嘅收尾,又甜又酸😍呢間餐廳嘅海膽料理真係有咗高水平,無論係食材嘅新鮮度定係菜式嘅創意都非常出色。如果你係日本料理嘅愛好者,呢度絕對係一個唔可以錯過嘅地方🤣