2025-07-13
上個禮拜終於見家長👨👩👧👦,揀咗元朗呢間「韓泰太」做戰場!推開木門即刻聞到炭火香,水泥牆掛住霓虹燈牌,半開放式廚房仲見到師傅即場窯燒雞,啲「滋滋」聲同笑聲混埋一齊,明明係工業風裝修但莫名有種屋企暖笠笠嘅感覺💡。最正係張張枱都有抽油煙管,食完燒肉都唔會成頭油膱味,阿媽即刻畀like👍!🍖「韓式燒肉自由配」- 8.5/10事前用獨家醃料醃製,再用高溫迅速燒烤,保留肉質鮮嫩,外皮微焦,完美呈現出韓式燒肉嘅魅力。 每一口既感覺都好豐富,先有焦香之後跟住入味嘅肉汁,入口回韻悠長。 係今晚其中一道最令人印象深刻嘅菜式,無論係色香味定係口感,都達到一個好高水平。 另外仲有超豐富的配菜bar令人驚喜!生菜、紫蘇葉、泡菜樣樣俱全,最新鮮的是他們家特製醬料😍 肉質嫩滑帶煙燻香,包著菜葉一起入口,層次感十足~自己動手燒更添樂趣🌟🐔「炭燒窯雞」- 9/10全晚MVP非呢隻爆汁雞莫屬🔥!用荔枝木炭吊燒夠晒戲,雞皮脆到似食緊玻璃紙,咬落「咔嚓」一聲仲有肉汁滴落鐵板😱。泰式青醬混入香茅同青檸,同雞油意外地夾,連平時唔食皮嘅男友家姐都破戒!不過每日限量20隻,記得訂枱時mark定啊~🍦「童年冰棍任食」- 7.5
🐔「炭燒窯雞」- 9/10
全晚MVP非
食到飽晒竟然有驚喜彩蛋🎉!雪櫃擺滿小學雞最愛嘅色素冰棍,由西瓜波到可樂冰應有盡有。揀支菠蘿冰碰杯「叮」一聲,甜到漏嘅泰式奶茶即刻被中和返,仲順便勾起晒兩家人細個偷買冰條嘅回憶😂。雖然唔係咩貴價甜品,但呢份心思抵讚啦~