2016-02-22
今日係母親大人既生日,上網睇到九重鮮蟹黃埔開左新分店,橫掂我地兩個都冇試過九重塔,即刻book個位黎試一試先!雖然自己好少去開呢頭,不過地點都唔難搵,就係聚寶坊附近,開住個google map,好快就已經搵到喇,燈光充足環境亦好舒服。入到去都算少人,可能係新開業同平日既關係,加上當時已經晚上大概9點,所以人唔多都好正常既。亦由於唔多客人既關係,侍應比我地自己揀位,我地揀左卡位,坐得舒服枱夠晒大方便影相嘛。枱面上有3種醬汁,雖然未有食物,但都忍唔住用筷子率先試一試係咩味道。左邊係辣醬,幾香口,不算太辣。中間係酸既汁,我自己就麻麻地喜歡呢種味。而右邊就係類似豉油/燒汁既汁料,唔太咸我都幾中意。其實應該係有分邊類型食物點邊樣醬汁既,不過我自己就成晚都點左邊同右邊個格,因為真係幾好味哈哈!每張枱都已經放置一樽大既水,方便客人自己添水,咁就唔洗怕飲晒水又要舉手叫人斟啦。咦?枱面有個漏斗仔又幾得意喎!原來係5分鐘既計時器,為保持每一層都食到最鮮味既食物,所以建議每5分鐘食完一層架!睇睇menu,望下有咩食物揀先,海鮮塔原來有三種:濟州塔、首爾塔及斧山塔。雖然濟州塔較貴,要每位$568,但食物真係豐
雖然濟州塔較貴,要每位$568,但食物真係豐富d,既然一場黎到,就請母親大人食豪d啦。
塔上面有溫度計,店員話大概等15分鐘到85度就可以食架喇!
第二層有翠玉瓜、菇裡、貝類海鮮等。海鮮實在太鮮甜可口,就算唔點任何醬汁,都一樣咁好味。
之前聽朋友講過呢度既蕃薯南瓜好好味,而且我不嬲都幾中意食呢類食物,所有抱有期待既心。果然,冇令我失望!因為食頭五層都用左大半小時,蕃薯南瓜蒸到好林,真係好甜好好味,激讚!
不過因為真係太大煲,最後都食唔晒,証明呢個海鮮塔好足料呢!