2017-11-03
海港城近排又變大左,其實維港填極都仲有真係幾犀利,由LCX一路行到最尾就會發現有個新地帶,有無敵海景,參觀過後就入番LCX,JOOMAK好耐之前食過,記得質素不錯,值得再食JOOMAK雖然成日大排長龍,但好彩佢夠大間,流轉會比較快,餐廳最入的位置可以飽覽維港景色,雖然維港由細睇到大,但唔知點解,五光十色,就係百看不厭MENU同我好耐之前黎食的時候已經唔同晒,好似多左好多食物,而且大多數都係素食,素食人士就有福了,好少見到韓國餐廳會有咁多素食,食物種類有好多變化水果覆盆子紅醋 ($128)簡單一款飲品,餐廳都做左特別效果,店員將圓球放落去就隨即有好多煙冒出,中間插左一支香草,好有熱帶雨林感覺,飲品飲落只有好少的酸味,水果味突出,飲落都幾開胃手撕韓式牛肋骨冷麵 ($108)冷麵係期間限定食品,所以點都要試下,有兩款冷麵汁可以揀,我地揀左香草柚子汁,同樣地係充滿視覺效果的一道菜,每次都好喜歡乾冰做成的仙景效果,配菜分別有泡菜、水梨、青瓜、糖心蛋、韓式牛肋骨,韓式牛肋骨用手撕方式,一絲絲起晒肉,一濃一清新配搭好襯,先將冷麵夾到碗中,再加入冷麵汁,跟住就加埋配料,喜歡的仲可以加埋紫菜,咁就可以起
冷麵係期間限定食品,所以點都要試下,有兩款冷麵汁可以揀,我地揀左香草柚子汁,同樣地係充滿視覺效果的一道菜,每次都好喜歡乾冰做成的仙景效果,配菜分別有泡菜、水梨、青瓜、糖心蛋、韓式牛肋骨,韓式牛肋骨用手撕方式,一絲絲起晒肉,一濃一清新配搭好襯,先將冷麵夾到碗中,再加入冷麵汁,跟住就加埋配料,喜歡的仲可以加埋紫菜,咁就可以起動啦
由於我地會食炸雞,所以就叫個沙律平衡一下,藜麥作為SUPER FOOD,對人體有多種益處,配搭新鮮蔬菜,仲有牛油果同芒果,好豐富清新的一道沙律
呢道FUSION菜百吃不厭,本身我好鐘意食卡邦尼,呢碟年糕的醬汁芝士味夠晒濃,仲有一片片芝士一齊食,加入不少的菜苗令整件事無咁漏
呢碟炸雞實在做得非常高質素,我鐘意食炸雞但又怕熱氣,呢款炸雞正合我意,加入大量牛油果醬,頓時變得無咁熱氣,再加上青檸的清新,就算食咁多肉都唔會太漏,麻藥炸雞係韓國人氣好高,網上有好多報章都形容為一試上癮,今次一食終於感受到有幾美味
人蔘雞湯飲過好多次,但素雞湯都真係第一次飲,再一次欣賞餐廳為左素食者作出的食物安排,開頭我都擔心用素雞個湯會唔會無咁濃,但就剛剛相反,呢碗湯比我係香港之前所飲到的是最濃的一碗,原因係佢夠足料,原條粗粗的韓蔘,唔似平時飲到的貓鬚,加上大量的杞子同紅棗,整個湯充滿著蔘的甘香,仲有杞子同紅棗帶來的甜,素雞好似一個包袱咁,咬落質感都幾似雞肉,$138實在好抵食
香港咁多餐廳,香港人又特別識食,可以一直保持人氣必定有唔少原因,今次再食,終於明白點解JOOMAK開左咁耐,就算平日都依然大排長龍,食物既照顧到素食者又顧及到肉食的一群,而且每樣食物都好有質素,維港景觀,價錢又唔算好貴,我都要成為粉絲了