2019-04-01
早幾天見到同事帶個粉紅色豬仔包做早餐,個樣Q到爆,乜咁早就去酒樓食點心打埋包,佢話冇咁嘅事,只不過係返工路過買咗份外賣,原來同事住油麻地,粉紅豬仔包就係喺 碧街地鐵口嘅[王將精點] 度買嘅。今日去開嗰邊預咗一試,果然一出A1 地鐵口 就見到間舖,門面設計好古裝下,粉紅豬仔正名係粉豚豬嘜包,實質係叉燒包來的,落左單原來係即叫即蒸,Counter旁邊仲有悠閒吧枱座,可以好casual 咁食下點心又幾好啊🥰除咗粉豚豬嘜包,我仲點左蟹子鮮蝦脆皮腸,嘩,絕對可以話係一試難忘,通透嘅腸粉皮內包着層層薄脆,仲食得出係好似網絲咁,逐漸爆開,再嚟鮮甜蝦仁,粒粒蟹籽霹靂啪喇,好好食呀👍👍👍講番隻粉豚豬嘜、熱呼呼個樣成隻豬八戒咁好得意,我一口咬開,义燒醬汁好似火山岩咁瀉出來,蜜汁餡料甜甜地,唔肥唔瘦,兜住個包一啖啖咁駁住食,唔係誇張,味道係超級咁正 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️睇下睇下點解兩隻豬嘜唔同樣🤪,原來西化啲果隻叫啜啜流沙包,又好正咁,呢間[王將精點]高質非凡,真係後悔❤️愛得太遲👑👑👑