2018-06-08
今日放假和朋友穿梭元朗嘅大街小巷,來到一間幾旺場嘅車仔麵店,午市過後仍然坐無虚席,門面和裡面環境都整潔舒服,望吓玻璃上的海報同餐牌,原來是非一般嘅車仔麵檔。 入去坐底,點餸紙有好多選擇,湯底有一款平時好少見嘅鱷魚湯,刺激嘅冬陰公湯,咖哩湯,大眾化口味嘅牛腩湯,清湯都有,辣可以自己㨂大中小辣或者唔辣。車仔餸除左一般嘅蘿白、豬皮、魚旦等等廿多種選擇外,特別既係仲有海鮮揀,珍珠元貝,白蝦仁,青口,墨魚仔,魷魚圈,全都是我喜歡的爽口野,正! 我地兩個女仔選左一個三餸麵和一個超值套餐。超值套餐啱曬大胃王好抵食,除左三餸麵外,再自選一個大份量小食和油菜,咁多樣嘢包埋一齊都只係六十幾蚊,絕對大眾化價錢。先上枱的是飲品,我地兩個都揀咗薄荷青檸梳打,薄荷葉夠多,夠哂薄荷味,梳打水夠酸又多冰,非常解渴。主菜就叫左牛腩、金錢肚、豬大腸、白蝦仁呢D爽口餸,珍珠元貝真係珍珠咁大粒幾可愛,冬菇夠厚入味,最最最喜歡奶白色嘅鱷魚湯底,湯底裡面仲有紅棗片和杞子,夠特別好好味,比我全部飲哂。 最後上枱的是油菜和小食,芥菜買相唔錯,色澤靚,咬落爽口,雞翼用嘅香料野味,啱曬我呢D重口味嘅人。這間的確不錯,值得再嚟!