2021-05-04
🏣今日約咗朋友去南豐紗廠,不過都知道週末既話餐廳都會好快爆滿,而且同友人都唔太好打卡風既餐廳cafe,所以集合後就首先去咗The mills對面既愉景新城食lunch。 🎗估唔到呢個親子商場都有幾間黃店,最後揀咗呢間黎自沖繩既過江龍餐廳。門面已經有大量日文吸睛,同埋可愛既logo都令到小朋友停步觀看,主要運用木建材去裝飾餐廳,配合牆上既燈籠都幾有味道🎏 Menu都幾多花款,最後我地揀咗沖繩特盛二人定食,貪佢咩都可以試到。 🍟沖繩天婦羅拼盤 7/10紫薯春卷夠哂甜,網面既炸衣特別脆。蕃薯條份量都幾多,食落冇乜油溢味。洋蔥蓉圈幾有趣,不過我都係比較鍾意原本既洋蔥圈,因為會更加爽脆清甜,同炸衣可以起到一個對碰加強層次🧅 🥘原味鰹魚牛肉壽喜燒湯烏冬 7.5/10上菜時見到好多料,同圖片一模一樣。湯底好香,牛肉煮得剛好,唔會韌。烏冬煮得火喉唔錯,食落煙煙韌韌。伴著牛肉既洋蔥好入味,同烏冬一齊食最夾🍜 🫕沖繩石鍋塔可蕃茄芝士炊飯 8/10原來同食一人火鍋一樣,會同個小火種同時上,令上面既炊飯保持熱力,芝士粟米蕃茄霸哂成個飯面當我將熱融既芝士同飯完美拌勻後,店員就主動過黎熄火,服務幾貼心。呢個炊飯好
🍟沖繩天婦羅拼盤 7/10
沖繩天婦羅拼盤
🥘原味鰹魚牛肉壽喜燒湯烏冬 7.5/10
原味鰹魚牛肉壽喜燒湯烏冬
🫕沖繩石鍋塔可蕃茄芝士炊飯 8/10
沖繩石鍋塔可蕃茄芝士炊飯
🍲柚子鍋燒咕嚕雞 6/10
相當失望,d雞好一般。雞既炸衣比較厚,入面肉都偏老,而且所謂既柚子鍋燒係類似韓國既柚子蜜係底,要自己撈埋,但係都唔太夾。感覺上如果係出菜前先熱一熱個鍋先再比客人會好好多🔥
柚子鍋燒咕嚕雞
🍩花之雪糕冬甩 8/10
唔少人都激讚呢個甜品,話係成餐飯既靈魂所在,食完之後我都好同意呢個說法。因為呢個冬甩外脆內軟,咬落有韌度,口感一流,加埋上面既雪糕令人有種係冷熱之間回蕩既刺激感。唯一美中不足既係旁邊既吉士擠得冇乜誠意,完全冇花既形狀,扣咗少少分🍦
花之雪糕冬甩