火土燒肉

Hearth Yakiniku by ATUM
一間以露營主題的燒肉餐廳⛺面積大佔地約有5700呎並劃分兩個不同的區域室內燒肉主要提供日式燒肉及料理每張枱都有齊餐具,醬汁及露營燈而戶外酒吧只提出小食/美酒仲有一棵靚靚聖誕樹🎄當日仲噴出模仿落雪的泡泡❄️❄️令我感受到滿滿聖誕氣氛❄️青蘋果紫薯沙律🍏🍠🥗:面層有一大片紫薯粉,中間有軟綿綿的紫薯,混入左乳酪,青蘋果粒及爆珠增加口感,從沒食過好特別,開胃又飽肚🤤唐揚魷魚🐙:炸得好香脆,味道唔會好鹹,食落夠煙韌有咬口松阪豬頸肉🐷:燒肉時烤爐發出吱吱聲很療癒🥰,一份有6片薄切的豬頸肉肥瘦適中,加入檸檬汁令醃製柚子胡椒的味道更突出,再蘸上燒肉汁或紅酒汁更美味月見雞肉棒🐔:用慢火30秒燒至金黃色,雞肉棒啖啖肉,裡面有少少軟骨食落口感豐富有嚼勁,友人蘸上蛋黃醬油直接食好滋味,但我不太愛食生蛋黃,所以將雞肉棒沾上蛋汁再放入烤爐燒一陣,估唔到咁好食香口惹味味噌蟹肉甲羅燒🦀:次次見到甲羅燒例牌必點🤩,用慢火燒約2-4分鐘,蟹蓋內放了味噌,蟹肉,蟹膏,鵪鶉蛋及蔥花融為一體,放入烤爐燒之前先撈勻,食起來蟹味十足,單食蟹膏味道有點濃郁,如果配上其他燒物或白飯一齊食更好味塩燒虎蝦🦐:2大隻虎蝦肉質爽口彈牙,加上檸檬汁令
一間以露營主題的燒肉餐廳⛺
面積大佔地約有5700呎
並劃分兩個不同的區域
室內燒肉主要提供日式燒肉及料理
每張枱都有齊餐具,醬汁及露營燈
而戶外酒吧只提出小食/美酒
仲有一棵靚靚聖誕樹🎄
當日仲噴出模仿落雪的泡泡❄️❄️
令我感受到滿滿聖誕氣氛❄️

唐揚魷魚🐙:炸得好香脆,味道唔會好鹹,食落夠煙韌有咬口

松阪豬頸肉

月見雞肉棒

味噌蟹肉甲羅燒

塩燒虎蝦🦐:2大隻虎蝦肉質爽口彈牙,加上檸檬汁令鮮味更突出,值得推薦👍

清酒煮蜆🦪:有5隻蜆都好飽滿食落無沙,加上清酒煮出來鮮味十足

醬油帆立貝🦪:用錫紙兜裝住並用慢火燒約2-3分鐘,3大隻鮮嫩的帆立貝,肉質彈牙,配上特製醬汁美味可口

燒野菜拼盤🍄🍆:除左肉類,想食返清淡叫左野菜拼盤來平衡一下,分別有杏鮑菇,南瓜,茄子,粟米荀,秋葵等,放在爐邊燒約2分鐘,岩岩好減低燒肉的油膩感

蒜蓉牛油金菇🍄:用慢火燒約2分鐘,金菇表面舖滿大量蒜蓉,食到好香牛油味

燒菠蘿🍍:平時好中意食燒菠蘿,食落酸酸甜甜,勝在多汁解膩一流👍🏻

靜岡蜜瓜梳打🍈🍹:食燒肉最好叫返杯梳打,飲落清香有蜜瓜味,感覺清爽解膩

整體感覺良好,環境佈置有心思,而且店員服務態度十分友善,上菜時會提示燒肉所需時間,好貼心留意需唔需要換網,食完燒肉後,可到戶外酒吧享用露營風格小食或美酒,係同朋友無所暢談的聚腳點👭🏻👬
(原來逢星期四及星期五/六有live band 表演🎼🎤)

2023-12-19
松阪豬頸肉