秋風將至,又係時候到適合既天氣去離島行1行,順便享受係假日既休閒同寧靜今次選擇左去「石澳」,因為佢既歐陸式小屋實在太多,而且又有藍色小橋,係到影相同HEA一日都覺得遠D都值得呀。行到攰就緊係去食野啦今次挑選左貴少少但有靚靚餐碟既法式小餐廳「SHINING STONE」。//首先,我地兩個女仔都係覺得要錫自己多D,唔介意挑戰貴少少既美食,羊排 ($130-$150) 。其實肉類排食黎講,7成熟已經係太熟的了,所以最好就係叫5成熟。今次我地都係叫5成熟,SHINING STONE做得好既地方係,羊排可以切開見到肉排入面既粉紅色,但出面又煎到又香又有深啡色,從顏色黎睇,的確係唔錯既排類製作。當然,因為我地兩個都係羊肉愛好者 (而認真甘講,出面都唔係特別多餐廳有羊肉選擇) 所以我地都食得好開心。 同埋佢係唔太有「蘇」味,所以都OK架。//唔食羊既朋友,又想假日對自己好少少,不仿試下佢地既法式蕃茄汁青口啦 ($100-$120)。因為我自己係海鮮愛好者 (同埋其實出得黎食野,叫海鮮都係好抵架,因為好多屋企都好少煮) 今次佢既蒜蓉落足重料呀,而且青口既份量非常多,擺碟仲要花形,一見到而且好想食。(

($130-$150) 。其實肉類排食黎講,7成熟已經係太熟的了,所以最好就係叫5成熟。今次我地都係叫5成熟,SHINING STONE做得好既地方係,羊排可以切開見到肉排入面既粉紅色,但出面又煎到又香又有深啡色,從顏色黎睇,的確係唔錯既排類製作。當然,因為我地兩個都係羊肉愛好者 (而認真甘講,出面都唔係特別多餐廳有羊肉選擇) 所以我地都食得好開心。 同埋佢係唔太有「蘇」味,所以都OK架。//唔食羊既朋友,又想假日對自己好少少,不仿試下佢地既法式蕃茄汁青口啦 ($100-$120)。因為我自己係海鮮愛好者 (同埋其實出得黎食野,叫海鮮都係好抵架,因為好多屋企都好少煮) 今次佢既蒜蓉落足重料呀,而且青口既份量非常多,擺碟仲要花形,一見到而且好想食。(仲要一提既係佢地既碟都好靚,有西式風味,令人好開心又想係甘影相架)
青口加上蕃茄汁唔會太乾,而且隻隻都好大隻,所以都係抵食之選!
2019-09-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • 羊排