阿啦
4K views
Follow
廣島霸嗎拉麵
廣島霸嗎拉麵
前排經過尖沙咀, 友人已經話想食, 但岩岩食飽都係留下次啦. 點知見OPENRICE上埋榜, 唔食點得丫. 今次去開銅鑼灣即約友人食呢間廣島霸嗎拉麵.
蒜粉, 辛辣粉, 黑椒, 餃子醬油......調味料整齊乾淨.
排隊20分鐘就入座都接受到啦, 有梳化位幾舒服, 枱上放齊黑椒, 辛辣粉, 餃子醬油等等調味料.
先飲啖凍水再研究一下餐牌.

拉麵分豚骨湯底和雞白湯底, 更有兒童餐細份量唔浪費, 仲有玩具附送好貼心.
還有幾款口味的餃子及炸雞. 不喜拉麵的話更有飯類滿足你.
拉麵下單紙
拉麵下單紙
我同友人當然揀拉麵, 而且每人叫一款, 可以交換試少少, 再點多個餃子睇睇大廚功力, 最後點可以少左雪糕作甜品.
羽根燒餃子
羽根燒餃子 $35, 煎得金黃色好靚, 粒粒餃子大細適中.
羽根燒餃子
餃子煎得好香脆, 另一面是皮薄餡多帶濕潤既餃子, 一次食到香口脆皮加軟潤餃子.
沾少少醬油已經好好食.
炙燒豚肉味玉拉麵
炙燒豚肉味玉拉麵 $88, 友人既拉麵湯底好濃郁豬骨味, 個湯唔算好油, 食完唔膩.
最吸引我既係炙燒豚肉, 五花肉厚身, 經過炙燒後, 油脂溶化開, 又香又有油潤感.
雞叉燒味玉雞白湯拉麵 $88
雞白湯
雞白湯
雞白湯好清, 比豬骨湯清淡少少, 但雞味也濃郁, 個湯底比較鮮甜甘香.
拉麵 (硬麵)
拉麵 (硬麵)
麵質是幼麵, 熱食拉麵我一般選硬身點, 因為唔怕湯底浸軟麵條.
拉麵好有彈性, 爽口不膩帶點咬口.
雞叉燒
雞叉燒
我同友人都好鍾意雞叉燒, 因為超厚身, 好少見甘厚啖啖肉既叉燒, 其實用厚身雞肉卷成的雞叉燒.
雞肉好嫩滑柔軟而不失彈性. 好完美既雞肉. 外層微微煎過更添香味.
味玉
味玉
味玉夠哂入味, 不過軟心不理想, 可以更滑更軟. 蛋黃甘香濃郁好好味.
日本芝麻雪糕, 日本抹茶雪糕
日本芝麻雪糕, 日本抹茶雪糕
事日不夠飽, 黎個甜品先完滿. 每人叫左一款口味.
嘩, 好精緻, 用日式淺木色餐具裝著雪糕, 好有日本感覺, 好靚好吸引.
日本芝麻雪糕
日本芝麻雪糕
日本芝麻雪糕 $28, 芝麻味比較香而且特別濃郁, 但雪糕溶得好快, 中間位置有少少冰感.
頗滑身, 芝麻控可以一試.
日本抹茶雪糕
日本抹茶雪糕
日本抹茶雪糕 $28, 本人是抹茶控, 所有抹茶由我負責....食.
抹茶味頗濃, 不會過甜, 微甘帶茶香. 雪糕上有好多茶葉碎. 伴紅豆食也不膩.
不過奶味都好重, 而且溶得快.
RECEIPT
RECEIPT
拉麵經常食到豬骨湯底, 難得有雞白湯, 所以會先選擇雞白湯拉麵. 而且比起豬骨湯底更鮮甜.
Ratings