2022-12-16
鳥森位於銅鑼灣亨利中心,主打食燒鳥,淨係食雞部位串燒都超過15款,選擇非常多,一串平均約$40-$50,如果樣樣都想試可以點廚師發辦套餐, 一次過試哂8款燒鳥🍢.Mori omakase|$680/人燒鳥1: 雞胸軟骨雞胸軟骨配搭濃濃醬汁,軟骨爽口🤤雞胸肉嫩滑,一脆一軟口感很好燒鳥2: 雞腎簡單用鹽調味,爽脆冇腥味,如果覺得唔夠味可配碟邊七味粉,更為惹味👍🏻燒鳥3: 雞子以為打邊爐先會食到,冇諗過串燒店都有雞子食,粒粒都脹卜卜好飽滿,第一次食,不過味道就唔太岩我🙈燒鳥4: 雞冠刁鑽部位燒雞冠係香港唔常見,以為比較軟腍口感,誰不知原來係幾有彈性🤩外表燒得焦香燒鳥5: 蛋黃漬免治雞肉棒免治雞肉棒好朋友一定係雞蛋,但今次係配蛋黃漬,好新鮮組合🤣雞肉棒外層微焦香脆,啖啖肉兼有咬口,蛋黃漬呈半熟,有點像溏心蛋質感,蛋黃味極致濃厚‼️燒鳥6: 惠比壽梅子雞胸單食雞胸可能較單調,將紫蘇葉鋪在雞胸肉上,再加上梅子醬,味道酸甜有致😋同埋勁多肉汁💯燒鳥7: 雞腳跟冇想過呢個部位都有得食😆燒到好乾爽,口感有點似食薯片,焦香脆口燒鳥8: 雞腸雞腸油脂比較多,可以加青檸一齊食,較為清新去油膩感燒物:白鱔呢份白鱔可
Mori omakase|$680/人
燒鳥5: 蛋黃漬免治雞肉棒
燒鳥6: 惠比壽梅子雞胸
燒鳥7: 雞腳跟
燒鳥8: 雞腸
雞腸油脂比較多,可以加青檸一齊食,較為清新去油膩感
燒物:白鱔
呢份白鱔可說是上佳之作🥳魚皮燒到脆卜卜,鱔肉金黃又夠厚身,仲保留到超多肉汁,難道很高
食事:安格斯白布烏冬
一大片安格斯牛肉,略微過老,不過白布烏冬好順滑,用筷子夾上都有點難度😝份量不少同埋幾煙韌
汁物:雞湯
好清甜雞湯,非常透徹
甘物:紅豆布甸
味道有點似中式燉奶,口感好滑唔會過甜👍🏻