2024-08-26 195 views
今次屋企長輩生日,聽同事介紹觀塘呢間蛋糕店,蛋糕新鮮製作(要提早預訂),而且用料比較健康,就訂一個雜果山x黑糖麻糬戚風比佢老人家食呢個蛋糕外觀已經好靚,好似個生果火山噴晒生果出嚟,提子,藍梅,西柚同等等入面蛋糕係斑蘭口味,我覺得可能係即日製作關係,蛋糕食落好鬆香,斑蘭味道非常突出,夾埋黑糖麻薯糬一齊食,又多咗另一種香甜,麻糬煙煙韌韌,好食。但佢嘅黑糖麻糬又唔會太甜,甚至忌廉都係,但仍然非常好味道,反而低糖令到蛋糕食落唔會咁膩,的確較岩老人家口味。成個蛋糕無論切前切後都係咁靚,顏色鮮艷,斑蘭蛋糕餡真係第一次食,一家人都好鐘意,令我零舍開心。

TakeAway