2022-01-05
放假同朋友去咗將軍澳踩單車🚲,做完運動就食返餐好嘅補充吓。今日沿住海邊踩先知另一邊原來都有唔少餐廳,我哋最終揀咗「ReDivine」。餐廳有著雅致嘅裝修,環境好舒服,適合一班人聚會☺️。稍眼睇以為呢度係食西餐,但其實係食混入咗西式新派元素嘅泰菜。泰式焗豬手($288),哇焗豬手好大份🐷✋,豬手呢個菜式稱得上係多國菜,唔同地方有唔同整法,其中泰式嘅特色係類似滷水,但就稍經烤焗。豬皮並無德國鹹豬手咁脆,相反皮厚煙韌,充滿骨膠原,食落好稔口。去骨豬手肉食用方便,肉質細嫩有彈性,原味食或沾旁邊嘅汁食一樣咁好味道。不過兩個人食就有啲多,我建議廚師可考慮添加少量配菜,雖然未必係酸椰菜。原隻大魷魚串燒($148),🦑魷魚用竹籤拮住,咁燒起上嚟就唔會攣弓蝦米。魷魚大大隻,質感軟熟,一啲都唔韌,調味上亦好出色,表層嘅醬料微微辣,帶鹹香,而伴旁嘅酸辣汁則好開胃。炒蒜蓉雜菜($78),🥦雜菜款式繽紛,包括紅蘿蔔、青瓜、粟米筍、羽衣甘藍、秋葵以及黃青瓜等。雜菜用蒜蓉炒相當惹味,附有菜葉嘅羽衣甘藍係幾款之中最索味,好正。綠西米班蘭蛋糕($98),店員介紹餐廳專登聘請甜品師傅坐鎮,果然無令人失望👍。甜品色香味俱全,
泰式焗豬手($288),哇焗豬手好大份🐷✋,豬手呢個菜式稱得上係多國菜,唔同地方有唔同整法,其中泰式嘅特色係類似滷水,但就稍經烤焗。豬皮並無德國鹹豬手咁脆,相反皮厚煙韌,充滿骨膠原,食落好稔口。去骨豬手肉食用方便,肉質細嫩有彈性,原味食或沾旁邊嘅汁食一樣咁好味道。不過兩個人食就有啲多,我建議 廚師可考慮添加少量配菜,雖然未必係酸椰菜。
綠西米班蘭蛋糕($98),店員介紹餐廳專登聘請甜品師傅坐鎮,果然無令人失望👍。甜品色香味俱全,由蛋糕、柚子雪糕同芒果所組成,每一部份都處理得好好。蛋糕班蘭味香濃💚,頂層加入咗綠西米,質感Q彈好得意。柚子雪糕口感類似雪葩,加埋酸酸哋嘅芒果,冰涼醒神🍨。
總括嚟講,呢間餐廳質素唔錯,富有自家特色。佢同時亦係一間寵物友善餐廳,兼且設有室外座位,可以嚟Chill吓🐶。最後,店員們服務態度友善,仲祝我哋新年快樂!