2019-01-07 129 views
世貿中心行過小小原來開咗棟商廈,有幾間食肆,扶手電梯上到3樓,有兩間,今日想食西餐,就試咗電梯後面嗰間.....門面唔算好顯眼,見唔到個餐廳名,以為係coffee shop,實際上係主打西班牙菜嘅餐廳,亦好啱嚟飲野嘅地方。座位好有歐洲風格,好啱慢慢坐下傾下計,部份亦有差電插蘇,只係有啲二人位就較窄,唔太夠位放袋。餐牌有兩版.....主要係appetizers (small bites), main courses & desserts....似常Small bites較吸引,我吔兩個人就揀咗三款....Ham Croquettes : 呢個係Tapas比較常見,但都係唔易遇到好味嘅,呢度嘅就確實唔錯,唔會只係食到一團薯粉,火腿味都好香,好夠熱同脆口。Thick Cut Fries : 個樣好一般但好夠熱嘅粗薯條,特別在配上茄汁之餘仲有Wasabi 沙律醬,即刻唔同哂,雖然係沙律醬,但加咗wasabi就即刻一點都唔覺得膩,仲好match㖭!!Grilled Vegetables : 有洋蔥、茄子、意大利青瓜,上面再加了點餐廳自制嘅香草醬,賣相同配塔都唔錯,只係整體嚟講過油咗啲。Main

Main course 嘅選擇唔算多,beef/seafood/chicken,今次試下Honey Roasted Spring Chicken,整體唔算好特別,配點烤薯仔、蘿蔔、黃瓜。呢個菜式要整得好味真係唔易,雞好多時都會煮到好“鞋”/好硬,呢度就啱啱好喇,如果加點醬汁應該會更好味。

最後到甜品,餐牌上有三款揀,我吔揀咗Sake Poached Pears,個名相對另外兩款較特別,實物都果然好特別,原來係經清酒浸過嘅梨,加上啲帶點檸檬味嘅啫喱同“毛毛蟲”糖,仲有一球Baileys ice cream同少許crackers,清落酸酸甜甜,好清新。
2019-01-04
Type of Meal