2017-01-01
女友嚟接收工後,係土瓜灣一帶搵食。路過北帝街見到呢間新疆料理,女友二話不說拉咗我入去。女友本身有少少新疆血統,好鬼鍾意食孜然味嘅嘢,我唯有奉陪喇(雖然佢話叫我隨便揀)咁揀咗幾個菜啦,羊奶芝士花竹蝦、涼拌豆腐、鎮店清真古法烤羊架。一嚟當然嚟咗個豆腐先啦,開下胃先。豆腐都好滑,加埋啲汁同花生碎去食口感味道的確係幾好。老闆都幾好人,豆腐上嚟之後我再攞咗佢好多芜茜(我太鐘意佢嘅香味),老闆都無托手肘,加埋啲芫茜,成碟嘢即時好味咗再講隻蝦喇,出面炸得好脆好香口,值得贊嘅係我本身諗住芝士會kum咗蝦嘅鮮味,但是令我出奇嘅係芝士嘅味又真係恰到好處,食落去依然食到蝦嘅鮮甜味,抵讚!最後當然就係羊架喇,自己睇相都見到嫩口多汁喇,加埋呢間嘢自己可以落孜然粉(檯頭有個調味盒),多少自己調教,真係好正。見到羊架應該係烤同燒過,熟度同口感都相當唔錯,爆多汁。呢間鋪上菜都好快,啲嘢全部熱luck luck 上檯,相信出面都好少有。另外老闆都健談亦相當好客,會招呼客人及問食客嘅意見,走嘅時候送咗兩個羊奶凍做甜品,一樣好好味。anyways,一定會再去(除非會唔去)。
呢間鋪上菜都好快,啲嘢全部熱luck luck 上檯,
anyways,一定會再去(除非會唔去)。
羊奶芝士花竹蝦,涼拌豆腐,鎮店清真古法烤羊架