2007-03-09
一行五人抵步才知鹿鳴春是一間好舊式的酒樓,看了食評order了:砂煲雞鮑翅$580(細)好多翅,食得過!京燒羊肉$60(細)好好食,脆口有肥膏,細碟唔多夠喉火腿津白~$58好細碟,好香薑味,津白炆到好爛,夾起唔係一"注"而係一"灘"野,有幾片好咸既金華火腿,如果唔係有老人家,建議不要叫菜,好唔抵食.糟蒸鴨肝看遍menu都無呢味,見十個有十個網友讚,就問waiter有無,佢話呢味係招牌菜,見片皮鴨既評語都係好壞參半,而鴨肝就讚不絕口,點都要叫一叫...哇~可能我地五個都唔食肝,呢碟係唯一食剩既,唔識欣賞!我諗識叫呢味既都係鍾意食鴨肝既人,如果平時唔好肝既朋友,唔好見人人話好就叫來食,唔係人人都識欣賞!味道係甜甜的有酒香的鴨肝,我覺得d湯汁用黎煮米粉應該好好食.片皮鴨每檯都叫,好多鬼佬兩個人都叫一只,脆皮多油,不過個麵粉皮唔多煙un,係深圳食過更好的,不喜歡這兒的片皮鴨,眼見兩檯鬼佬都係兩個人叫一只,最好笑係眼見兩對couple由好期待(佢地係為片皮鴨而來,見佢地無叫其他野食only beer,全程乾等好慘,我地同一時間叫送,我地食晒以上所有食物,片皮鴨最後先上,仲要上完我地先到佢地)片皮
砂煲雞鮑翅$580(細)
好多翅,食得過!
京燒羊肉$60(細)
好好食,脆口有肥膏,細碟唔多夠喉
火腿津白~$58
糟蒸鴨肝
片皮鴨
每檯都叫,好多鬼佬兩個人都叫一只,脆皮多油,不過個麵粉皮唔多煙un,係深圳食過更好的,不喜歡這兒的片皮鴨,眼見兩檯鬼佬都係兩個人叫一只,最好笑係眼見兩對couple由好期待(佢地係為片皮鴨而來,見佢地無叫其他野食only beer,全程乾等好慘,我地同一時間叫送,我地食晒以上所有食物,片皮鴨最後先上,仲要上完我地先到佢地)片皮鴨份量以兩人計實在太多.佢地兩對人食食下已經挑選有肉食既,可惜見佢搵來搵去都搵唔到,因為多數都係皮唔連肉,佢地食到灰晒,好明顯佢地係唔明點解成隻鴨片埋成堆皮,D肉去鬼晒邊?)好彩香港人都識叫WAITER打包鴨殼回家煲粥,因為仲有好多肉.
埋單$1020,深圳吃應該更好!