2021-01-12 335 views
週末同女朋友去左大圍行下同搵間餐廳chill下。行行下去到積存街見到有間餐廳食西餐,又好似坐得幾舒服,之後入左去坐低左之後睇餐牌, lunch set食物嘅價錢算合理又親民,而且款式都好多,樣樣都想試!最後我哋叫咗素菜千層麵同日式照燒雞肉脆豬。頭盤有田園沙律同南瓜湯。飲品方面叫咗一杯荔枝梳打同爆谷味咖啡。首先上既當然係頭盤,田園沙律同南瓜湯。南瓜湯非常鮮甜,好有南瓜味好creamy,我女朋友對湯要求好高,佢都對個湯大讚不絕證明真係好好飲! 沙律入面落左黑醋,好Fresh食落非常開胃!食完頭盤之後黎嘅第一樣係素菜千層麵。店員一放低之後睇到成碟野都出緊煙,熱辣辣好新鮮。正正今日得10度,岩哂食d熱辣辣嘅嘢千層麵厚度適中,唔會過厚亦唔會過薄。入面有蕃茄,翠玉瓜,菇,千層麵,仲有最正嘅係面頭溶緊嘅芝士。啱晒我呢啲芝士控嘅人士食! 側邊配菜嘅薯角亦都好新鮮熱辣辣,有好脆口,好好味!跟住嚟嘅係日式照燒雞肉脆豬。店員放低之後,好驚喜,因為個日式燒雞脆豬既size 相當大,差唔多有一個成年人面形嘅size咁大,分量十足! 麵包底面都好脆,夾住厚厚既雞排。雞扒入面好多肉汁,而且肉質鮮嫩又好滑,又落咗好多

素菜千層麵

麵包底面都好脆,夾住厚厚既雞排。雞扒入面好多肉汁,而且肉質鮮嫩又好滑,又落咗好多濃濃既照燒汁,大滿足!!! 💯 配菜唔少得嘅當然都係脆卜卜既薯角

日式照燒雞肉脆豬

最後上嘅就係兩杯餐飲。荔枝梳打好有氣,而且荔枝味好濃,甜度適中唔會太甜
而爆谷咖啡一黎到,就巳經聞到好大陣爆谷味。咖啡面有厚厚嘅泡沫,咖啡亦都好滑好甜一啲都唔苦澀。而且飲落仲好暖胃好舒服

環境方面,地方非常闊落,而且地方清潔,坐得好舒服。佈置方面,好有情調,又有bar既味道,最適合就係同朋友或者情侶黎chill下傾下計。最衰而家六點後冇堂食,遲吓開返堂食一定唔會再帶女朋友嚟試吓個晚餐,飲下酒談下情

另外,餐廳都好有心思,為大眾市民設計左一個疫情劈價套餐(只限外賣),應該係二人餐,Menu都好吸引,一個set包三個主菜價錢黎講勁扺

最後我哋埋單兩個人合共$164。我覺得呢間餐廳性價比好高,唔會太貴但分量十足,好抵食! 下次黎開大圍,會再帶女朋友試多次,住附近嘅可以試吓佢嘅外賣劈價set,強烈推介!
素菜千層麵
日式照燒雞肉脆豬