2020-10-17
深水埗地鐵站出基隆街其實只係幾分鐘路程但呢幾分鐘已經好多餐廳好多林林總總美食了家後嘅位置冇咁多人咁雜亂我自己就極嗜好韮菜餃係重複食一個星期都唔會厭嗰種以前喺屋企住嘅時候屋企人會整 之後搬咗就冇遇過好似自己屋企整得咁好味了除咗呢間如果你淨係俾個餐牌我睇然後同我講間鋪喺深水埗我會以為 「咁平 實係好屈側坐得半邊pat pat又油稔稔嗰種」但係唻到就知雖然店面唔係好大嗰種係夠闊絡坐得好舒服的同埋好乾淨好通爽的凍好立克喺試我個重中之重嘅韮菜餃之前我都食咗幾多嘢打底因為呢度都幾多小食揀嗌咗麻辣雞翼尖同麻辣雞腎食得辣嘅朋友可以試吓因為老細話個辣油係自己炒的辣椒油唔擺得耐 擺得耐啲香味會散 所以要自製個飯團都好正 估唔到呢度有日本米製日式飯團仲要熱辣辣 $15 抵過三啖𡁻完嘅華御結雖然我對韮菜餃情有獨鍾但都俾老細說服咗我試吓佢個洋蔥豬肉餃所以呢碟餃子係雙拼唻的雖然我偏心韮菜但其實又真係好難分高下因為洋蔥+豬不嬲都好夾 唔係點會有洋蔥豬扒韮菜餃唔洗多講 香口多汁呢啲好基本個煎餃最神奇我覺得係 佢比一般餃子大 但係仲係生煎 煎到熱辣辣但又係啱啱好熟唔會燶又唔會過熟仲要隻隻都好靚仔咁一樣size老細解釋咗
但呢幾分鐘已經好多餐廳好多林林總總美食了
因為洋蔥+豬不嬲都好夾 唔係點會有洋蔥豬扒
韮菜餃唔洗多講 香口多汁呢啲好基本
仲要隻隻都好靚仔咁一樣size
老細解釋咗好耐俾我聽佢點包 不過我聽唔明😂
大家留唔留意到煎完隻餃係幾金黃幾淡色 老細話佢每次都用新鮮油的
個伴碟嘅菜甫我都有食埋的
係冇食埋隻碟
蓮藕湯 同屋企煲嘅一樣味 即係飲到係啲湯味係喺湯料度足 冇翻煲過嗰種 湯渣都係新鮮食得嘅咁
餐廳都幾神奇
食物嘅種類好闊
我見都幾多人試佢蛋糕 同特登只係唻買蛋糕拎走的 不過今次太飽未試到呢樣