2016-11-01
阿公生日,成家一齊去食自助餐。又check 到屋企附近嘅依間酒店有做自助餐,價錢都唔算太貴,所以就到依度食。依個自助餐分類得十分之詳細,包括有輕型營,面對麵,籠點蒸,烤吧,鑊鮮,和甜蜜蜜六個區域,大概是喜咸喜甜,鍾意食中餐定係西餐,都可以搵到鍾意食嘅野。一時面對咁多食物,一般人都會感到無頭緒。我自己嘅習慣係先飲一碗湯先,再攞一啲熱嘅肉食。飲湯方面比左啲驚喜我,原本都只係expect 係好大煲中式湯同西式湯,自己舀,但估唔到有燉湯飲。一盅一盅自己拎,老實講,都相當之熱,拎嘅時候都要小心燙手。但飲落就暖胃好正。個燉湯入面有瑤柱,蓮藕,花菇,同排骨等,好足料,清甜好飲,仲有衝動想食埋啲湯渣,因為真係好多,唔食好似好浪費,但最後都係食更多野嘅欲望壓倒左理智,飲完碗湯就即刻出去攞野食!熱食嘅選擇真係好多,面對麵有日式火鍋,籠點蒸就有唔少中式點心。不過自助餐通常都會自動忽略依啲。我就主力去食烤吧。烤吧有各種燒烤,例如串燒雞翼,粟米,牛脷,豬頸肉,南瓜等。因為係即烤,望落十分之吸引,就拎左個雞翼同埋牛脷返來。隔離就係好大塊燒羊架同肉眼,貪佢近,就攞埋一塊牛肉,粉紅細嫩地看上去很誘人。跟住向前見到好多
熱食嘅選擇真係好多,面對麵有日式火鍋,籠點蒸就有唔少中式點心。不過自助餐通常都會自動忽略依啲。我就主力去食烤吧。烤吧有各種燒烤,例如串燒雞翼,粟米,牛脷,豬頸肉,南瓜等。因為係即烤,望落十分之吸引,就拎左個雞翼同埋牛脷返來。隔離就係好大塊燒羊架同肉眼,貪佢近,就攞埋一塊牛肉,粉紅細嫩地看上去很誘人。跟住向前見到好多人排隊攞生同冰鎮海鮮,但係成手熱食就唔方便攞。於是就係鑊鮮度拎左啲中菜,例如一塊魚,同少少炒青口。順路返來見到有日式蒸蛋,於是都攞埋一個。
總結依一轉,最好食都係烤吧嘅串燒,新鮮熱辣真係有加成。而其他就水準一般,燒牛肉同鑊鮮都唔算好特別。
下一轉就係食凍野啦,循例攞一堆魚生,跟住去排隊攞生蠔,再去拿一些熟蝦,青口,翡翠螺,蟹腳等等,生蠔真是十分肥美!魚生也不錯,最令我有驚喜的卻是那些冰鎮海鮮。以前出外吃自助餐,食親依啲冰鎮海鮮,有時都會有不夠新鮮的情況發生。沒想到今次來食嘅新鮮程度很唔錯,尤其是熟蝦同翡翠螺,都十分的鮮甜好味,爽脆。於是由下一轉開始,我就主力食烤吧同埋冰鎮海鮮,食到飽飽地,就開始轉攻甜品。
甜品嘅選擇都十分多。糕點,西餅,曲奇,窩夫,奶凍,雪糕,水果都有。屋企人不少是媽媽輩,拿了一堆生果,說是新鮮鮮甜。我當然就是主攻其他甜品。我覺得拿破侖是不錯的,葡撻是不錯的,雪糕是哈根達斯,自有一定水準。但我建議把雪糕放到窩夫上面吃,那真係好好食。
總結來說,不錯