2017-11-12 5071 views
星期六中午,本來打算跟老公去大會堂飲茶,不過一去到,條長龍已經令人卻步,最後決定落一層,改食西餐。此西餐廳平日中午非常難 book, 多年前食過一兩次都好滿意。一直無機會再黎,估唔到今次無心插柳,又一次的滿足。裝修後的餐廳,充滿懷舊風味,淺綠色加紅色傢俬,配木裝修,花樣年華的感覺。點了洋蔥湯、焗豬扒飯、焗田螺。洋蔥湯味濃,不錯。田螺香,配香滑薯蓉,美味。最有驚喜是焗豬扒飯,一上枱已經被賣相吸引,上面的太陽蛋是亮點。豬扒又軟又入味,茄汁好濃,炒飯底又好香,再加上蛋汁,一口已經大滿足!一向愛食連鎖快餐店的焗豬扒飯,不過吃過今日呢個,先知咩叫好味,價錢雖然貴好多,不過絕對値得。坐在玻璃窗旁,溫柔的陽光、舒適懷舊的環境,加上精緻美食,令人心情愉快,休閒一天的好開始。

洋蔥湯
焗田螺