2018-03-03
太古 - 一個住宅式圍城 中間有著一個大型商場 店舖林立 衣食住行皆滿足到區內居民生活太古有好多不同類型餐廳 檔次都有所不同 由低價高價有快餐到fine dining 到一應俱全 但要講到甜品店 選擇就比較少更多選擇可能要出返西灣河筲箕灣 估唔到到抺茶名店「京林屋」靜靜雞開左分店 仲記得2016年成立六羅灣希慎廣場開設分店造成排長龍經過太古又未食午飯 睇一睇menu 和食加甜品都好吸引女朋友又鍾意食抹茶同埋魚類 就試吓佢嘅午餐新店選擇開於地面 亦正正就係屋苑樓下相當容易見到及到達 環境好開揚 閒時品嚐一下甜品 很賞心樂事抺茶牛奶 $46鍾意牛奶嘅朋友都可以嘗試一下京林屋抺茶牛奶奶味比較重抺茶味比較清香 容易入口又唔會過濃呢啲天氣飲熱奶係比較舒服金目鯛定食 $88午餐叫左個金目鯛定食 鯛魚汁燒外表吸引「金目鯛」肉質細緻鮮美,適合任何烹調方式金目鯛魚肉鮮甜嫩滑 加以汁燒煮理之後 入味非常 甜鹹適中而且今次個飯係培茶烤烘而成 更帶有甘甜茶香 米飯口感亦較煙韌彈牙特製京林屋饀蜜 $98來到京林屋 甜品點會走甩由抺茶到培茶 小吃定貪住吃都一一俱備眼闊定肚闊都一定有款岩你食我就係眼闊型 所以寔中係
但要講到甜品店 選擇就比較少
呢啲天氣飲熱奶係比較舒服
金目鯛定食
金目鯛定食 $88
午餐叫左個金目鯛定食 鯛魚汁燒外表吸引
「金目鯛」肉質細緻鮮美,適合任何烹調方式
金目鯛魚肉鮮甜嫩滑 加以汁燒煮理之後 入味非常
眼闊定肚闊都一定有款岩你食
特製林屋抹茶餡蜜
我就係眼闊型 所以寔中係點小啲 食少啲 但都有要求
抺茶啫哩丸子寒天同雪糕 呢個組合何其吸引又出色
綠色的食物很治癒!!
抺茶雪糕甜度適中 但濃度一流 加埋丸子紅豆 就係金匙既朋友 食到唔停得口 女朋友都話讚!!
清閒中又有人流
大家都好享受這個進食空間 寧靜悠閒