2021-06-18
外賣自取,有個年紀細細嘅男店員當正自己係警察問埋啲唔經大腦嘅問題,已經兩次。第一次,一入門口見冇人得閒,我又對到單搵到自己個外賣,諗住拎起個外賣搵侍應對單之際,個男侍應就彈出嚟欄住唔俾攞外賣,仲冇禮貌話:「我怕你攞錯呀!」我:「我叫咗拎外賣,電話係xxxxxxx」跟住我指住五、六個外賣袋嘅其中一袋!佢:「你有冇no.?」我黑人問號,佢:「你打嚟叫外賣嗰陣我咪俾咗個no.你嘅!」我:「我叫外賣APP呀!就係嗰袋!」我再指多次。佢:「你對下係咪你叫嗰啲嘢食!」係咪痴線架佢,阻咗我成5分鐘!第二次,我又行入去話我叫咗外賣APP, 今次佢將啲外賣單唔貼喺個外賣度,貼喺張枱度。佢:「你個外賣拎得未架?」我心諗:呢條友真心膠架喎我:「緊係個apps話拎得我先嚟架啦!未煮好呀?」佢:「我哋有冇唔接你單呀?接咗你單架喇吓話?」我心諗:我究竟係咪同緊正常人講嘢?我冇答佢,跟住我一指指住張單:「係呢張單呀,得未架?」佢:「你對吓你啲資料啱唔啱」我手指指住即係我一早對咗囉😠我:「啱呀!得未架?」跟住斯斯然拎個外賣出嚟,又阻咗我5分鐘!佢其實係咪得閒得濟啲嘢係幾好食,不過用得apps外賣自取,就係唔想企喺度嘥
佢:「你有冇no.?」
我黑人問號,佢:「你打嚟叫外賣嗰陣我咪俾咗個no.你嘅!」
我:「我叫外賣APP呀!就係嗰袋!」我再指多次。
佢:「你對下係咪你叫嗰啲嘢食!」
係咪痴線架佢,阻咗我成5分鐘!
佢:「你個外賣拎得未架?」
我心諗:呢條友真心膠架喎
我:「緊係個apps話拎得我先嚟架啦!未煮好呀?」
佢:「我哋有冇唔接你單呀?接咗你單架喇吓話?」
我心諗:我究竟係咪同緊正常人講嘢?
我冇答佢,跟住我一指指住張單:「係呢張單呀,得未架?」
佢:「你對吓你啲資料啱唔啱」
我手指指住即係我一早對咗囉😠
我:「啱呀!得未架?」
跟住斯斯然拎個外賣出嚟,又阻咗我5分鐘!
佢其實係咪得閒得濟
啲嘢係幾好食,不過用得apps外賣自取,就係唔想企喺度嘥時間啫,仲要畀人犯咁審