Restaurant: The Charcoal Room
Offer: Cathay members can earn up to HKD4 = 2 miles with the Asia Miles by Cathay app. T&C apply.
Terms & Details:
  • Cathay members must present a membership QR code in the Asia Miles by Cathay app to earn Asia Miles.
今日嚟到富臨集團旗下嘅「柞木炭家」,餐廳最大賣點就係用柞木炭嚟燒烤,以柞木炭取代鐵板燒,以最短嘅時間將食物精華鎖住,不但可以保留食物原汁原味,更加令食物散發出獨特嘅炭香味。上菜之前都會提供多款韓前菜,全部都可以免費無限添加。而食韓國菜必備嘅韓式泡菜,更加有一砵係枱面,想食幾多就剪幾多。是日雪下覓炙.五款部位($488)「雪下覓炙」其實係指古時韓國嘅皇室貴族喺雪夜之下品嚐嘅燒肉。依家「雪下覓炙」就成為高級燒肉嘅代名詞喇,只有珍貴同優質嘅肉品,先配得上呢個稱呼。我地今日品嚐嘅雪下覓炙一共有五個唔同嘅部位,每款嘅油脂分布比例都唔同,但係每一件基本上都油香十足,入口即溶。其中牛胸腹肉肉味最濃,肉汁豐富。柞木甕漬牛肋骨($298)呢個牛肋骨係令我最印象深刻,牛肋骨仲長過我嘅前臂,店員會幫忙展開成適當嘅大小,方便擺上爐上面燒。牛肋骨用咗韓式醬汁醃製,味道甜甜地,肉質柔嫩。真露煮蜆($89)日式煮蜆會用清酒,而韓式煮蜆就用真露。真露係韓國式燒酒,酒味香濃,但經過烹煮之後,已經無左難以入口嘅感覺,反而更加帶出蜆出嘅鮮味。蜆肉每粒都開口之餘亦都無沙,蜆肉肥美。韓式年糕($78)年糕配上傳統紅辣椒醬,味道

是日雪下覓炙.五款部位($488)
其中牛胸腹肉肉味最濃,肉汁豐富。

柞木甕漬牛肋骨($298)
牛肋骨用咗韓式醬汁醃製,味道甜甜地,肉質柔嫩。

真露煮蜆($89)

韓式年糕($78)
年糕配上傳統紅辣椒醬,味道香辣惹味。配菜仲有魚板、水煮蛋同埋炸餃子,非常豐富。炸餃子餡料用上韓式粉絲,除左熱辣辣之外亦炸得香脆。

1++韓牛生牛肉石鍋飯($188)
用上1++最頂級嘅韓牛生牛肉,肉味濃濃,配上滑蛋令牛肉肉質更軟嫩。以石鍋嘅熱力將牛肉煮熟,同時焗出香脆嘅飯焦,口感豐富。

雞蛋蛋糕($52)
蛋糕嘅味道偏甜,可以就咁食,或者擺喺爐上輕輕一燒。
燒過嘅蛋糕特別香口,蛋糕變得微微暖,食落外脆內軟,又重蛋香,意想不到嘅味道。